Αισιοδοξία για άμεση απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά την αυτοδυναμία της ΝΔ - Τα πρώτα μέτρα και το αγκάθι της ακρίβειας

06:31 29/6/2023 - Πηγή: NewsIt

Αισιοδοξία ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επικρατεί στo κυβερνητικό επιτελείο, μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ με ασφαλή αυτοδυναμία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας

όχι απλά μοιράζεται την ίδια αισιοδοξία για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά δηλώνει ότι ίσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, το Σάββατο 8 Ιουλίου, να είναι είναι ίσως και θέμα ημερών.

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελούσε την καλύτερη βάση εκκίνησης της νέας κυβερνητικής θητείας, εκτιμούν “γαλάζια” στελέχη, σημειώνοντας ότι θα δώσει μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θέλουμε να πετύχουμε και οι οποίοι αποτελούν κεντρικό στόχο της πολιτικής μας, ώστε να κάνουμε πράξη την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ενώ και από το Υπουργικό Συμβούλιο επικοινώνησε εκ νέου τις τέσσερις γενικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης: «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα», όπως είπε.

Το «αγκάθι» της ακρίβειας

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μη δοθεί λάθος μήνυμα τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις αγορές, για δημοσιονομική χαλάρωση.

Η έμφαση δίνεται στην ανάσχεση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και ο σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την επέκταση του market pass σε περισσότερους δικαιούχους, με αυξημένο ποσό για κάποιες περιπτώσεις.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης φέρεται να είναι είναι και η επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, και το οποίο πάντως δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Οι άμεσες παρεμβάσεις αλλά και το χρονικό περίγραμμα όσων σχεδιάζονται θα ανακοινωθούν κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Μεγάλο ερώτημα είναι αν για παράδειγμα θα δοθεί ξανά τα Χριστούγεννα το έκτακτο, εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους κι άλλες αδύναμες ομάδες, όπως έγινε πέρυσι αλλά και το Πάσχα.

Τα μέτρα στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Πρωθυπουργός χθες, περιορίστηκε να αναφερθεί στις πρώτες κυβερνητικές προτεραιότητες που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής και θα περιλαμβάνει όλα τα φορολογικά μέτρα – προεκλογικές δεσμεύσεις, που θα ισχύσουν από το 2024.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

– Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου.

– Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

– Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

– Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.

– Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

– Το youth pass.

– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Στις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στον έλεγχο του Δημοσίου, η υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα αλλά και η μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο συντονισμός όσων αφορά στις πολιτικές της κυβέρνησης.

To άρθρο Αισιοδοξία για άμεση απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά την αυτοδυναμία της ΝΔ - Τα πρώτα μέτρα και το αγκάθι της ακρίβειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αισιοδοξία, ΝΔ -,aisiodoxia, nd -