Στην ΔΕΘ σήμερα ο Τσίπρας συναντάται με τον Γουίλμπορ Ρος

Η ώρα της ΔΕΘ έφθασε για την κυβέρνηση που ανηφορίζει σήμερα στην Θεσσαλονίκη με νέο “πρόσωπο” μετά τον ανασχηματισμό αλλά και με την προσδοκία ότι θα καταφέρει να γυρίσει το κλίμα στην κοινωνία μέσω των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων για στοχευμένες ελαφρύνσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα συναντάται στην Θεσσαλονίκη

με τον επίσημο απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης, υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος καθώς στην φετινή 83η ΔΕΘ οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν με εταιρίες-κολοσσούς στην διοργάνωση στέλνοντας μηνύματα στους επενδυτές να εμπιστευτούν και να υποστηρίξουν την ελληνική οικονομία. Σημειωτέον πως ο πρωθυπουργός κατά την μετάβασή του στις 23 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη για την ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ θα έχει επαφές υψηλού επιπέδου με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης ενδεχομένως και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο καταδεικνύει τη σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση και μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, συνιστά όπως λένε μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της καθώς οι ΗΠΑ δεν περιορίστηκαν στο συμβολισμό της τιμώμενης χώρας αλλά την αντιλαμβάνονται ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Ρος, θα μπουν στο τραπέζι τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητα και τις start ups. Άλλωστε επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστή θέση τα καινοτόμα εγχειρήματα, καθώς είναι σημαντική η για πρώτη φορά τόσο πολυπληθής παρουσία- 120 στο σύνολο - startups . Στον προγραμματισμό υπάρχει και συνάντηση Ρος- Δραγασάκη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση Τσίπρα-Τράμπ στο Λευκό Οίκο με απόφαση των δύο ηγετών και θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει αλλά φυσικά και οι επόμενες ενέργειες.

Ως προς το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, αυτό έκλεισε ως προς το μεγαλύτερο κομμάτι του χθες στην τελευταία κυβερνητική σύσκεψη πριν από την ΔΕΘ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του πρωθυπουργού θα παραμείνει ανοιχτή έως και το απόγευμα του Σαββάτου για πιθανές μεταβολές. (προσθήκες ή αφαιρέσεις μέτρων).

Η κυβέρνηση απορρίπτει την λέξη “παροχολογία” που τής προσάπτει η αξιωματική αντιπολίτευση και επισημαίνει ότι η ΝΔ ανησυχεί και αγχώνεται διαπιστώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ελάφρυνσης των πολιτών και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους χωρίς να αμφισβητείται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κύκλοι της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε στοχευμένες ανακοινώσεις διορθωτικού χαρακτήρα, οι οποίες ωστόσο όπως διευκρινίζουν θα κινούνται εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών στόχων. Και συγχρόνως τονίζουν ότι θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι οι θεσμοί έχουν τις κεραίες τους τεντωμένες φοβούμενοι ότι μπορεί να υπάρξουν δημοσιονομικές εκτροπές.

Όμως κυβερνητικοί παράγοντες υπενθυμίζουν ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 750 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να διανεμηθεί υπέρ διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι το δημοσιονομικό περιθώριο μπορεί να αγγίξει και το 1 δις. Συγχρόνως τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και επιπλέον ότι θεωρεί δεδομένη την εξασφάλιση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% κάτι που πιστεύουν ότι θα διευκολύνει τους θεσμούς να δώσουν το πράσινο φως στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Ως προς το επίμαχο ζήτημα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αναφορά με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει σαφές ότι οι περικοπές δεν θα εφαρμοστούν χωρίς όμως να θεωρείται τίποτα τελεσίδικο.

Keywords
Τυχαία Θέματα