Στα γαλανόλευκα το Στρασβούργο: Ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού

Ξεκίνησε το 1ο Δεκαπενθήμερο Φεστιβάλ του Ελληνικού Πολιτισμού σήμερα στο Στρασβούργο όπου, από 12 έως 28 Οκτωβρίου, θα προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στο μενού του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται διαλέξεις από Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους των γραμμάτων, συνέδρια και ημερίδες, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίες, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, εργαστήρια ψηφιδωτού, αγιογραφίας και μωσαϊκού, μουσικές βραδιές με ελληνική κουζίνα, συναυλίες βυζαντινής, ρεμπέτικης και σύγχρονης μουσικής,

αλλά και ελληνική όπερα.

Στο επίκεντρο του πολιτιστικού δεκαπενθήμερου βρίσκονται οι διαλέξεις του Χρίστου Γιανναρά για την Δημοκρατία και την εξέλιξη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, η διάλεξη του Γιώργου Πρεβελάκη όπου θα μας μιλήσει για την ταυτότητα των Ελλήνων, οι έκθεση του πρέσβη της Κύπρου Σ. 'Αττα για την διακύβευση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η διάλεξη του πρέσβη Σ. Περράκη για τις εθνοκεντρικές απειλές στην δημοκρατική Ευρώπη, αλλά και η διάλεξη των Γάλλων ακαδημαϊκών για την προσέγγιση της Ελλάδας από τους ουμανιστές της περιοχής του Ρήνου.

Αξιοσημείωτες εκδηλώσεις, σπάνιες στο είδος τους, είναι η διάλεξη για το Κληροτήριον, ένα σύστημα κλήρου στην Αρχαία Ελλάδα για μεγαλύτερη ενίσχυση του δημοκρατικού καθεστώτος στην Ευρω-Μεσόγειο και η μουσική Οδύσσεια - μία μουσική στιγμή, που σηματοδοτεί για πρώτη φορά την παρουσία ελληνικής μουσικής στην Όπερα του Στρασβούργου.

Η προσπάθεια αυτή οφείλεται στους ελληνικούς φορείς, στην ελληνική ορθόδοξη ενορία του Στρασβούργου και στους φιλελληνικούς συλλόγους και κοινότητες της Αλσατίας, με πρωτοπόρο τον δήμο του Στρασβούργου, τις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας μαζί με το ελληνικό γραφείο Τύπου στη Μ.Ε.Α. στο Στρασβούργο, το τμήμα Νεο-Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο

Keywords
Τυχαία Θέματα