Σε ποιους "τα ρίχνει" ο Μανόλης Όθωνας με την ανάρτησή του στο Facebook

Η “αποκρυπτογράφηση” μιας ανάρτησης του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, του διευθυντή του πολιτικού της γραφείου Μανόλη Όθωνα, την Κυριακή, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, δείχνει ίσως σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρώτη διαπίστωση του Μανόλη Όθωνα: “Δεν υπάρχει και δεν τίθεται από κανέναν εναλλακτικό, διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. Οι διαφορετικές απόψεις αντιπαρατίθενται στα επιμέρους. Διαπιστώσεις, εκτιμήσεις, γενικοί αφορισμοί, ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά

για τα επιμέρους. Οι στρατηγικές μας επιλογές αυτονομία του πολιτικού φορέα, πολιτική ταυτότητα, κοινωνικές αναφορές δεν αμφισβητούνται. Μάλιστα όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη ένταση στις διατυπώσεις του λόγου τόσο πιο κραυγαλέα είναι η αδυναμία διατύπωσης συνεκτικής ολοκληρωμένης διαφορετικής πρότασης και τόσο πιο εκκωφαντικές οι αντιφάσεις. Εναλλακτική συνολική πρόταση, λοιπόν, όσων επιτίθενται κατά της Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με τον Μανόλη Όθωνα δεν υπάρχει και, συνεπώς, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αποτελεσματικά, τουλάχιστον πριν τις εκλογές.

Η δεύτερη διαπίστωση, ωστόσο, είναι ίσως πολύ πιο ενδιαφέρουσα. “Δεν βοηθάει ο κλεφτοπόλεμος, οι χιλιάδες μικρές καθημερινές μαχαιριές, οι στρατοί που εκπαιδεύτηκαν και διακρίνονται μόνο για ειδικές εσωκομματικές αποστολές και απουσιάζουν όχι μόνο από τα χαρακώματα αλλά ακόμα και από τα μετόπισθεν όταν η παράταξη δίνει τις υπαρξιακές πολιτικές μάχες”.

Με τη δεύτερη διαπίστωση είναι φανερό πως ο Μανόλης Όθωνας απευθύνεται σε δυο κατηγορίες στελεχών:

Πρώτον, στα στελέχη εκείνα που παραμένουν απλώς παθητικά στη Χαριλάου Τρικούπη είτε περιμένοντας το “δεύτερο κύμα διεύρυνσης” του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συμμετοχή τους σε κυβερνητικές ή κρατικές, κυρίως, θέσεις, είτε προσδοκώντας στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας σε αυτή. Είναι αυτοί που παλαιότερα η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει να αποχωρήσουν τώρα από το ΚΙΝΑΛ και να μην το υπονομεύσουν με την παραμονή τους σε αυτό.

Δεύτερον, στα στελέχη εκείνα που εκτιμούν πως η Φώφη Γεννηματά δεν θα φύγει μετά από ένα τυχόν κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα αναγκαστεί να το κάνει κάτω από τις “χιλιάδες μικρές καθημερινές μαχαιριές”. Τακτική που αποδίδουν, κυρίως, σε στελέχη της πλευράς του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά όχι μόνο.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως -και ανεξαρτήτως το δίκιο του Μανόλη Όθωνα- η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν κινδυνεύει από την “εσωκομματική αντιπολίτευση”, εάν υπάρχει τέτοια, όπως και δεν κινδυνεύει από ευθεία αμφισβήτηση πριν τις εκλογές και εφόσον σε αυτές δεν φέρει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Κινδυνεύει πρωτίστως από τις δικές της στρατηγικές επιλογές, εφόσον στην πράξη δεν κριθούν σωστές και από την μη ύπαρξη “καθαρής” επιλογής στρατοπέδου στον πολιτικό χάρτη. Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς ακόμα για να κριθεί κάτι τέτοιο.

Υ.Γ.: Στην ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, κανένα μεγαλοστέλεχος δεν έθεσε θέμα Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ...

Keywords
Τυχαία Θέματα