Σαν σήμερα ιδρύεται η Unicef

Το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, δηλαδή η Γιούνισεφ (Unicef, από τα αρχικά των λέξεων United Nations International Children's Emergency Fund), δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος

του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη.

Τα κύρια έσοδα της UNICEF προέρχονται από κυβερνητικές, αλλά και ιδιωτικές χορηγίες. Για να καταλάβουμε την τάξη μεγέθους των εισροών, που αντιστοιχούν στο προσφερόμενο έργο, να πούμε πως το 2006 τα έσοδα της UNISEF ξεπέρασαν τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.Σαμν αναγνώριστη της προσφορά της, το 1965 η UNICEF τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για την προστασία των παιδιών του Τρίτου Κόσμου.

Η UNICEF διαθέτει γραφεία σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου (που είναι λίγο λιγότερες από 200), τα οποία υπάγονται οργανικά σε 7 επί μέρους γεωγραφικούς τομείς. Η διοίκηση ασκείται από την έδρα τςη Unicef στην Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με μη κυβερνητικές οργανώσεις αναλόγου ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η Γιούνισεφ είναι διακυβερνητικός οργανισμός και έτσι υπολογίσιμος για τις κυβερνήσεις των κρατών. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία για δραστηριοποίηση σε κάθε χώρα, αλλά μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αποτελέσει και εμπόδιο σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς.

Να πούμε πως από τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών, ίσως η Γιούνισεφ να είναι αυτός με το μεγαλύτερο κύρος, μιας και για περισσότερα από 70 χρόνια, σχεδόν παντού, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν παιδιά που η ζωή τους είναι δύσκολη, η Γιούνισεφ όντως θα βρίσκεται εκεί για να τα συνδράμει. Για να σώσει τη ζωή αυτών των παιδιών, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους και να τα βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους στη ζωή, από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία. Κάτι που δεν είναι διλόλου απλό, και δυστυχώς ούτε και αυτονοήτο, αν μιλάμε για όλο τον κόσμο. Το φαγητό, η στέγη, η περίθαλψη, η προστασία των παιδιών από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, ο σεβασμός στην παιδικότητά τους: αυτό είναι το έργο τη Γιούνισεφ.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα