Ρωσία: Έρευνα κατά του ιδρυτή της Wagner για υποκίνηση ανταρσίας - Στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους

Ποινική έρευνα κατά του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, άνοιξε αργά το βράδυ της Παρασκευής η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB), μετά τις δηλώσεις του περί «ανταρσίας κατά της στρατιωτικής διοίκησης», εξέλιξη η οποία -όπως φαίνεται- έχει θορυβήσει εντόνως τη Μόσχα.

Ενδεικτική της ανησυχίας είναι η απόφαση για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε Μόσχα και Ροστόφ, καθώς και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων που συνιστούν στους μαχητές της Wagner να συλλάβουν τον Πριγκόζιν, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές

σε «πραξικόπημα».

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος κάλεσε σε εξέγερση, υποστήριξε ότι ελέγχει 25.000 άνδρες με τους οποίους ζήτησε να ενωθούν οι Ρώσοι (στρατιώτες).

«Μαζί θα βρούμε γιατί υπάρχει χάος στη χώρα» είπε. «Όποιος θέλει, πρέπει να ενταχθεί. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το χάος» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το κακό που προκάλεσε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει. Αυτοί που σκότωσαν σήμερα τα αγόρια μας και κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών μας θα τιμωρηθούν».

Κάλεσε, δε, να μην αντισταθεί κανείς. «Όποιος αντιστέκεται, θα τον θεωρήσουμε απειλή και θα τον καταστρέψουμε αμέσως».

Ο επικεφαλής της Wagner υποστήριξε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα, λίγο πριν τις 3:00, όπου ενημέρωνε ότι οι μαχητές του εισέρχονται στη ρωσική πόλη Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία. «Τώρα μπαίνουμε στο Ροστόφ. Οι μονάδες του Υπουργείου Άμυνας, ή μάλλον οι στρατεύσιμοι, που επιχείρησαν να μας κλείσουν τον δρόμο, δεν τα κατάφεραν. Αν κάποιος βρεθεί στο δρόμο μας, θα καταστρέψουμε τα πάντα... Απλώνουμε το χέρι μας σε όλους. Προχωράμε μπροστά, πάμε μέχρι το τέλος».

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι όσοι ξεκίνησαν ποινική έρευνα εναντίον του δεν έχουν «κανένα συναίσθηση» και ότι είναι προδότες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως δυτικά ΜΜΕ δεν επιβεβαιώνουν τις υποτιθέμενες κινήσεις του Πριγκόζιν, την ώρα που το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου παρακολουθεί την κατάσταση.

Η αντίδραση του Πούτιν και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ενημέρωσης TASS, ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, αναφέροντας ότι «λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα».

Σε ένα tweet αργά την Παρασκευή, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε λακωνικά: "Παρακολουθούμε", ενώ επίσης το TASS ανέφερε ότι «τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα, όλες οι σημαντικές εγκαταστάσεις, οι κρατικές αρχές και οι εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών έχουν τεθεί υπό ενισχυμένη προστασία». Επίσης, ειδικές δυνάμεις της Ρωσικής Φρουράς έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Το BBC Russia μετέδωσε ότι μεταφέρονται στο Ροστόφ δυνάμεις του στρατού. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται αφενός κοντά στην Ουκρανία και αφετέρου διαθέτει ειδικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων. Πληροφορίες θέλουν, δε, να έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο με ονομασία «Επιχείρηση Φρούριο».

Στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους

Τις τελευταίες ώρες εικόνες στο Twitter δείχνουν στρατιωτικά οχήματα και τανκς να κυκλοφορούν στους δρόμους ρωσικών πόλεων, μεταξύ αυτών και η Μόσχα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

Υπάρχουν αναφορές, μάλιστα, ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών είναι αποκλεισμένες και στρατιωτικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία της Μόσχας.

«Συλλάβετε τον Πριγκόζιν»

Η Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) προέτρεψε τους μαχητές της ομάδας Wagner να μην ακολουθήσουν τις εντολές του αρχηγού τους και τούς κάλεσε να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του, μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά εκ των οποίων διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να τη μεταδώσουν.

«Καλούμε τους μαχητές της Wagner να μην κάνουν ανεπανόρθωτα λάθη, να σταματήσουν κάθε βίαιη ενέργεια εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν αποτελούν στην πραγματικότητα εκκλήσεις για την έναρξη ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελούν μαχαιριά στην πλάτη των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν τις φιλοφασιστικές ουκρανικές δυνάμεις» προστίθεται.

Η υπηρεσία επανέλαβε ότι οι ευρέως διαδεδομένες δηλώσεις σχετικά με τα πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην Wagner «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν πρόκληση».

Ακολούθησε μήνυμα του Σεργκέι Σουρόβικιν, ανώτατο διοικητή της Ρωσίας στην Ουκρανία -δείγμα ότι η Μόσχα εμφανίζεται κάπως αιφνιδιασμένη από τις τελευταίες κινήσεις- στο οποίο προέτρεψε τους μισθοφόρους μαχητές να «σταματήσουν» και να «υπακούσουν στη θέληση» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Απευθύνομαι στην ηγεσία, τους διοικητές και τους μαχητές της Βάγκνερ. Μαζί με εσάς, έχουμε διανύσει έναν δύσκολο και σκληρό δρόμο. Πολεμήσαμε μαζί, πήραμε ρίσκα, είχαμε απώλειες. Είμαστε από το ίδιο αίμα. Είμαστε πολεμιστές. Σας προτρέπω να σταματήσετε, ο εχθρός περιμένει να επιδεινωθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας» φαίνεται να λέει ο ίδιος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Δεν μπορείτε να αφεθείτε στα χέρια του εχθρού σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Όσο δεν είναι πολύ αργά, παρακαλείστε να υπακούσετε στη θέληση και τις εντολές του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εξελέγη από τον λαό».

Ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ανήρτησε επίσης ένα βίντεο που επικρίνει τις ενέργειες του Πριγκόζιν, λέγοντας: «Αυτό είναι πραξικόπημα».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα κραυγαλέο γεγονός παραφροσύνης. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με άλλα λόγια» λέει. «Η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή. Όταν ολόκληρος ο δυτικός κόσμος έχει στραφεί εναντίον μας. Όταν οι οβίδες έρχονται από όλο τον κόσμο. Τέτοια πράγματα, που αρχίσατε να εκπληρώνετε τώρα μετά από τις οδηγίες κάποιου, θα οδηγήσουν σε τεράστιες απώλειες».

Όπως προσθέτει «μόνο ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίζει την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και εσείς προσπαθείτε να καταπατήσετε την εξουσία του. Πρόκειται για πραξικόπημα. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε αυτό τώρα, διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά στην εικόνα της Ρωσίας και στις ένοπλες δυνάμεις της».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα