Ρέκβιεμ για την Καμεράτα; Οι μουσικοί απευθύνονται στον πρωθυπουργό

«Ύστατη έκκληση» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί «άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και θέτει εμπόδια στη λειτουργία και επιβίωση της Καμεράτας» απευθύνουν με ανοιχτή επιστολή τους οι οχτώ μόνιμοι μουσικοί της ορχήστρας, η οποία «αργοπεθαίνει χωρίς διοίκηση, χωρίς οικονομική βοήθεια».

«Παρατηρείται το εξής παράδοξο: Τα τελευταία χρόνια, ενώ η καμπύλη της καλλιτεχνικής πορείας

της Καμεράτα με αρχιμουσικό τον εξαιρετικά άξιο Γιώργο Πέτρου ανεβαίνει συνεχώς προς τα επάνω, η ζωή των μουσικών της γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Εδώ και τρεισήμισι χρόνια έχει παραιτηθεί το Δ.Σ., μια κίνηση που έχει φέρει σε εμάς πολλά προβλήματα: Δεν μπορούμε πρώτα από όλα να πάρουμε καμία επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού» τόνισε ο μουσικός της ορχήστρας Καμεράτα Ηλίας Σακαλάκ μιλώντας στην εκπομπή «Βρε καλώς τους» με τον Αντώνη Φουρλή και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σακαλάκ οι μουσικοί της Καμεράτας ζητούν «να συγκροτηθεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο για να ξέρουμε αν θα ζούμε την επόμενη μέρα και να γίνει εκκαθάριση των οφειλών».

«Η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου από το 2015 έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης, και όχι μόνον. Από τον Απρίλιο του 2015 λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντας μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων» ανέφερε.

ΥΠΠΟΑ: Έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του (την Παρασκευή 6/7) το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε πως «έχει δρομολογήσει τη νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του θέματος της Καμεράτας ΜΕΟΕ, της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού», προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δοθούν λύσεις στις «συσσωρευμένες και χρονίζουσες παθογένειες» των οργανισμών αυτών. Ειδικότερα για την Καμεράτα, ανέφερε ότι «σχεδιάζεται η ένταξη της ως μουσικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».

Σχετικά με τη διαβεβαίωση από το ΥΠΠΟΑ ότι θα υπάρξει λύση στο χρόνιο πρόβλημά τους, οι μουσικοί της Καμεράτας αναφέρουν πως «μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αναλυτικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Το αδιέξοδο παραμένει». «Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Αν το ΥΠΠΟΑ είχε έτοιμη λύση, όφειλε να μας την ανακοινώσει» είπε ο Ηλίας Σακαλάκ.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, Γιώργος Πέτρου είπε πως χαίρεται που το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί την κατάσταση και πως με την παρέμβασή του δείχνει «μία ευαισθητοποίηση και μία πρόθεση να βρεθεί κάποια λύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρέκβιεμ, Καμεράτα,rekviem, kamerata