Πρωινές επισκέψεις σε ΕΟΔΥ και ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησε ο Β. Κικίλιας σήμερα

Συνάντηση, αμέσως μετά τη σύστασή της, είχε με τη διοίκηση του ΕΟΔΥ ο Υπουργός Υγείας κ Βασίλης Κικίλιας, επισκεπτόμενος σήμερα το πρωί τον οργανισμό. Στη σύντομη συνομιλία του με τη νέα διοίκηση, αλλά και τους εργαζόμενους έδωσε τις κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ο οργανισμός, ο οποίος με βάση το πρόσφατο το νομοσχέδιο για την υγεία μετατράπηκε και πάλι σε ΝΠΙΔ,

από όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει τις επείγουσες προσλήψεις στο ΕΣΥ αλλά και τη διαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε στο νέο ΔΣ του ΕΟΔΥ, ότι θα πρέπει να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μπορέσουν να γίνουν σε χρόνο εξπρές οι προσλήψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο υπουργός εξάλλου έχει επισημάνει ότι μεθοδεύεται η λειτουργία 14 επιπλέον κλινών ΜΕΘ άμεσα αλλά και η συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες ώστε να είναι έτοιμο το σύστημα ενόψει των επερχόμενων κρουσμάτων γρίπης.

Επίσης όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΕΟΔΥ για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι μετανάστες, αυτές στην ουσία δεν έγιναν ποτέ. Αποτέλεσμα είναι όμως σήμερα οι υγειονομικές ανάγκες των χιλιάδων μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μας ταλαιπωρημένοι να καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ΜΚΟ.

Και στον ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας μετέβη στη συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ όπου εκκρεμούν δεκάδες σημαντικά θέματα με προεξέχον την τρέχουσα περίοδο το θέμα του clawback των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης της σχετικής δημόσια δαπάνης). Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά θα προχωρήσουν σε τριήμερες κινητοποιήσεις μετά τις 21 Νοεμβρίου όπως έχουν ανακοινώσει.

Ο Βασίλης Κικίλιας ενημερώθηκε ταυτόχρονα για το θέμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους 800 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να πραγματοποιούν δωρεάν επισκέψεις. Υπενθυμίζεται ότι τις νέες συμβάσεις τις είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί μια κόντρα μεταξύ γιατρών και διοίκησης ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα υψηλά λειτουργικά κόστη του οργανισμού, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ αρνείται ότι ισχύουν. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αναφέρει πως δεν είναι δυνατόν να μην περιορίζονται τα υψηλά λειτουργικά κόστη τα οποία τα προσδιόρισε στα 800 εκατ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να απαντά ότι αυτά δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Εντολή του κ. Κικίλια είναι να ψηφιοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες στον οργανισμό ώστε να καταγράφεται επακριβώς τι ξοδεύεται και που.

Keywords
Τυχαία Θέματα