Πράσινη Συμφωνία & Πράσινη Μετακίνηση: Δες τη νέα όψη του Μετρό

Ενδιαφέρουσα έκπληξη για το επιβατικό κοινό του Μετρό της Αθήνας. Οι πολίτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν το μετρό από τις αρχές της εβδομάδας ανακαλύψαν ένα νέο και μαγευτικό κόσμο γεμάτο χρώματα και εικόνες της φύσης. Η Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, διαμόρφωσε ένα φιλικό περιβάλλον

ενημέρωσης των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στους συρμούς και στις αποβάθρες του σταθμού «Σύνταγμα» στο Μετρό της Αθήνας.

Μέσα από αφίσες και banners στα χρώματα της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας οι επιβάτες συνειδητοποιούν πως η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς συμβάλει στην καθαρή και έξυπνη μετακίνηση, και παρακινούνται να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες, κάνοντας την πόλη μας ασφαλέστερη, καθαρότερη και προσβάσιμη σε όλους.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να ντύσει με το τρόπο αυτό το μετρό έχει ως στόχο την προώθηση του μηνύματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με αφορμή και την τρέχουσα ή πρόσφατη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week 2020). Οι εικόνες στους συρμούς περιέχουν QR code το οποίο οδηγεί σε ενημερωτικό βίντεο στο YouTube. Έτσι οι πολίτες σαρώνοντας το QR code ενημερώνονται για τις προτεραιότητες και τους στόχους του #EUGreenDeal μέσα από την αφήγηση του Φώτη Σεργουλόπουλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις, τόσο από την ΕΕ, όσο και από τον εθνικό δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Αν και για τη μετάβαση θα χρειαστεί η συμβολή όλων των κρατών μελών, περιφερειών και τομέων, η κλίμακα της πρόκλησης δεν είναι η ίδια. Ορισμένες περιφέρειες θα επηρεαστούν ιδιαίτερα και θα υποστούν βαθύ οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό. Όμως παρά τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα παράσχει προσαρμοσμένη χρηματοδοτική και πρακτική στήριξη για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις στις εν λόγω περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Ελλάδα αποτελεί η περίπτωση της δυτικής Μακεδονίας, όπου το 45% του περιφερειακού ΑΕΠ συνδέεται με την παραγωγή λιγνίτη, αυτή η μετάβαση αποτελεί μοναδική ευκαιρία. Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, μέρος της Πράσινης Συμφωνίας και της προσπάθειας ανάκαμψης της Ευρώπης, θα επιτρέψει στους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας να απελευθερωθούν από την εξάρτησή τους από τη μη ανταγωνιστική, ρυπογόνα, επιβαρυντική για την υγεία τους και σχεδόν καταναγκαστική «μονοκαλλιέργεια» λιγνίτη. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την έξυπνη διαχείριση των πόρων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και λοιπών ιδιωτικών και δημοσίων παρεμβάσεων, μπορεί να εκμεταλλευτεί την κομβική γεωγραφική της θέση, που ενισχύθηκε με τις νέες οδικές αρτηρίες, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση αλλά και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της στον τομέα της ενέργειας. Η μετάβαση αυτή μπορεί να γίνει μια ιστορία επιτυχίας που θα επαναληφθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία εν γένει ενισχύεται σημαντικά με το σχέδιο ανάκαμψης. Το αποτέλεσμά της θα είναι πολλαπλασιαστικό για τη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο οδικός χάρτης για την επίτευξη της βιωσιμότητας της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σταθμοί της συμφωνίας αποτελούν η πράσινη οικονομία, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η έξυπνη και καθαρή μετακίνηση, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων καθώς και η προστασία της βιοποικιλότητας.

Με εισιτήριο το #EUGreenDeal επιβιβαζόμαστε στον πράσινο συρμό και βάζουμε προορισμό το νέο πράσινο μέλλον της Ευρώπης, γιατί μέσα από την έξυπνη και καθαρή μετακίνηση μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας. Αυτό θα συμβεί αν μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες, σε όλους τους τομείς πολιτικής καταφέρουμε να πετύχουμε μια μετάβαση δίκαιη για όλους και χωρίς αποκλεισμούς.

Το μέλλον της Ευρώπης είναι πράσινο. Και ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στην μετάβαση της Ελλάδας στην νέα εποχή. Με απλές κινήσεις, όπως τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την πράσινη μετακίνηση. Αλλάζοντας μικρές συνήθειες βοηθάμε το περιβάλλον και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα