Πολίτες που είχαν μπει σε καραντίνα την έσπασαν, εντοπίστηκαν και έλαβαν πρόστιμο 5.000 ευρώ

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση ορισμένων πολιτών που είχαν τεθεί σε καραντίνα και επέλεξαν να την σπάσουν και να κυκλοφορήσουν έξω, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Σχετικά με τους ελέγχους των πολιτών που νοσούν, είναι δηλαδή θετικοί και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σήμερα έγιναν 17 έλεγχοι. Ευτυχώς βρέθηκαν και οι 17 νοσούντες στα σπίτια τους.

Αντίθετα, στον σημερινό έλεγχο συμπολιτών σε απομόνωση, χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών, δηλαδή όσων δεν νοσούν, αλλά θεωρούνται

είτε high risk, είτε low risk επειδή είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντες, σε σύνολο 161 ελέγχων σε όλη την επικράτεια, 8 βρέθηκαν εκτός του σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρδαλιάς: Για να είναι έγκυρες οι βεβαιώσεις των εργοδοτών πρέπει να φέρουν σφραγίδα

«Σχετικά με τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη. Η μη ύπαρξη σφραγίδας καθιστά την βεβαίωση άκυρη, με ό,τι προβλέπεται για τις συνέπειες.

Δεύτερον, οι εργαζόμενοι των εταιρειών διαχείρισης κοινόχρηστων που πηγαίνουν τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες, χρειάζονται να έχουν μαζί τους την βεβαίωση εργοδότη, στην οποία να αναφέρεται το σαφές ωράριο εργασίας τους, καθώς και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών στις οποίες θα μεταβούν μέσα στο εργάσιμο τους».

«Μία υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί»

Αίσθηση προκάλεσε η περιγραφή του κ. Χαρδαλιά για τον εντοπισμό κρουσμάτων ανάμεσα στα άτομα που είχαν έρθει από Ισπανία και τέθηκαν καραντίνα σε ξενοδοχείο της Αθήνας:

«Θέλω να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά για τους επιβάτες των πτήσεων επαναπατρισμού από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, που τέθηκαν σε απομόνωση στο ξενοδοχείο.

Δυστυχώς για εμάς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Δυστυχώς για όσους έσπευσαν να κάνουν αρνητική κριτική, διαψεύστηκαν. Ευτυχώς για την κοινωνία, το Κράτος έκανε αυτό που έπρεπε.

Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι μία υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί επιταχύνοντας την εξάπλωση της νόσου στην Πατρίδα μας, παρά τα μέτρα και τις θυσίες που κάναμε όλοι για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Η απόφασή μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων που τρέχουμε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που υπάρχει εξάπλωση.

Παρατηρήσαμε λοιπόν, το είπα από την πρώτη στιγμή, ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την Βόρεια Ισπανία. Βλέποντας λοιπόν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στις δυο πτήσεις προερχόμενοι είτε από τη Βαρκελώνη, είτε από πόλεις βόρειες, οι οποίες έρχονταν μέσω Μαδρίτης, προχωρήσαμε στην απομόνωση των συγκεκριμένων επιβατών.

Το αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που έγιναν από τον ΕΟΔΥ, είναι 21 από τους 263 επιβάτες, χαρακτηρίστηκαν θετικοί. Δηλαδή, στην πτήση από Βαρκελώνη 11 άνδρες και 3 γυναίκες, 14 άτομα και στην πτήση από Μαδρίτη 6 γυναίκες και 1 άνδρας. 21 νοσούντες, περιλαμβάνονται στη λίστα των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο κύριος Καθηγητής, προέρχονταν από αυτές τις δύο πτήσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όσων βρίσκονταν μέσα στα αεροσκάφη και δίπλα στις θέσεις από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί, θα δοθούν οι σχετικές αναλυτικές οδηγίες από τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ.

Βεβαίως, οι νοσούντες θα παραμείνουν σε καραντίνα και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε σε σχέση με τους υπόλοιπους, που όσοι αποχωρήσουνε, επειδή μπορεί να μη θεωρηθούν ότι είναι high risk επαφές, θα συνεχίσουν την καραντίνα στα σπίτια τους, αλλά θα ελέγχονται καθημερινά.

Όπως ανάφερα και εχθές, δεν θα κάνουμε έκπτωση σε κανέναν. Κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Ας το καταλάβουν καλά αυτό, όλοι όσοι έσπευσαν εχθές να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών.

Γιατί η απόφασή μας αυτή, ήταν μια απόφαση συνειδητή. Είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.

Φανταστείτε να μην παίρναμε τέτοιου είδους μέτρα και όλοι αυτοί σήμερα να κυκλοφορούσαν ανάμεσα στις οικογένειές τους, στις γειτονιές τους, στην ίδια την κοινωνία.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι, ελάχιστοι σε αριθμό, συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα για το πώς θα ξεγελάσουν, αν όχι, να εξαπατήσουν τις αρχές. Αλλά να ξέρετε ότι τα μέτρα από αύριο θα αυστηροποιηθούν.

Και επιτέλους, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: ας αφήσουμε όλοι τα τερτίπια, ας αφήσουμε τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουμε σπίτι. Μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι. Ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες και πρέπει να γίνει κάτι συνείδησή μας: όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα