Πασκάλ Ντόναχιου: Το προφίλ του νέου ισχυρού άνδρα του Eurogroup

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη το απόγευμα της Πέμπτης (09/07) νέος πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου θα αντικαταστήσει τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωζώνης ήταν μυστική και με εξαίρεση χώρες, όπως η Γαλλία

και η Πορτογαλία - που είχαν δημοσιοποιήσει τη στάση που θα κρατούσαν κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης 9/7 - για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει επίσημη εικόνα στην παρούσα φάση. Είναι όμως βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος είχε την στήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτη πολιτική δύναμη σε 7 χώρες της Ευρωζώνης. Είχε επίσης τη στήριξη της Ολλανδίας και των περισσότερων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Την διαφορά την έκαναν οι μικρές χώρες. Την κ. Καλβίνο φαίνεται ότι την στήριξαν όλες οι μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), καθώς και η Πορτογαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος του Εurogroup αναλαμβάνει ένα καίριο ευρωπαϊκό πόστο σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή, με την υγειονομική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου προέδρου Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι έβαλε τις βάσεις για μια ισχυρή ευρωζώνη, ενώ υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για να συνεχίσει το έργο του. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών για τις συνέπειες της πανδημίας, το μέλλον τους και τις δουλειές τους. "Θα εργαστώ με όλες τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις μεγάλες προκλήσεις", είπε.

pic.twitter.com/WPHefeiaCH

— Paschal Donohoe (@Paschald) July 9, 2020

Who is who

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1974, στο Φίμπσμπορο του Λονδίνου. Σπούδασε πολιτική και οικονομία στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου. Το 1997 ξεκίνησε να εργάζεται για την πολυεθνική Procter & Gamble στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2003 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ιρλανδία για να ακολουθήσει την καριέρα του πολιτικού. Το 2004, ο Ντόναχιου εξελέγη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου εκπροσωπώντας την τοπική περιοχή Κάμπρα - Γκλάσνεβιν. Υπηρέτησε σε διάφορες επιτροπές του Συμβουλίου έως το 2007. Το 2007 εξελέγη μέλος της Γερουσίας της Ιρλανδίας. Το 2011 εξελέγη μέλος της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας.

Ο Ντόναχιου εξελέγη για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου το 2004, για την τοπική εκλογική περιφέρεια Cabra-Glasnevin. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Κεντρικής Περιοχής καιΠρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Στρατηγικής Πολιτικής.

Ενώ απέτυχε ως υποψήφιος στις εκλογές του 2007 στην κεντρική εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου, εξελέγη στη διοικητική επιτροπή τον Ιούλιο του 2007. Μάλιστα, διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2007, ως εκπρόσωπος της Fine Gael Seanad για τις μεταφορές και τη ναυτιλία.

Ο Ντόναχιου διορίστηκε Υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης της Fine Gael τον Μάιο του 2016. Τις εβδομάδες που οδήγησαν στον πρώτο του προϋπολογισμό τον Οκτώβριο του 2016, ο Ντόναχιου ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου εργασίας από τον Υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νονάν, ο οποίος είχε νοσηλευτεί για μια περίοδο.

Οι ελπίδες για πλεόνασμα στον προϋπολογισμό έσβησαν, όταν ο Ντόναχιου υποστήριξε το Brexit και άλλα γεγονότα που θα είχαν σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία. Την ημέρα του προϋπολογισμού ανακοίνωσε 58 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθημερινές δαπάνες, αύξηση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων, ο Ντόναχιου αντιμετώπισε ορισμένα περίπλοκα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας απειλητικής απεργίας.

Αυτό οδήγησε σε σύσταση του Εργατικού Δικαστηρίου και στην απόφαση να μην προχωρήσει σε βιομηχανική δράση από μέλη της AGSI και της GRA. Ο ίδιος διαπραγματεύτηκε μια νέα εθνική σύμβαση αμοιβών για δημόσιους υπαλλήλους, γνωστή ως Σύμβαση Σταθερότητας Δημόσιας Υπηρεσίας 2018-2020. Η θητεία του ως Υπουργού Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων έληξε στις 27 Ιουνίου 2020. Τον διαδέχτηκε ο Michael McGrath.

Ο Ντόναχιου διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 14 Ιουνίου 2017. Στις 10 Οκτωβρίου 2017, ο παρουσίασε τον πρώτο του προϋπολογισμό ως Υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ένα σημαντικό πλεόνασμα για την κυβέρνηση. Δουλεύοντας με τους συναδέλφους του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιούργησε ένα νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο 116 δισεκατομμυρίων €, το οποίο στηρίζει το Project Ireland 2040 ένα σχέδιο που στοχεύει στην προετοιμασία για μια Ιρλανδία στην οποία θα ζουν επιπλέον ένα εκατομμύριο άνθρωποι και θα έχουν 660.000 περισσότερους ανθρώπους στη δουλειά.

Αυτό τροφοδοτεί επίσης την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τις ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες της Ιρλανδίας σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός 2019 σημείωσε αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών κατά 25%, από 5,7 δισ. Ευρώ το 2018 σε 7,2 δισ. Ευρώ το 2019.

Το 2018, η Ντόναχιου χαιρέτισε την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ιρλανδίας, καθιστώντας την Ιρλανδία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που το έπραξαν.

Ο Ντόναχιου διορίστηκε για δεύτερη θητεία ως υπουργός οικονομικών στις 27 Ιουνίου 2020.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου είναι παντρεμένος με την βρετανικής καταγωγής Justine Davey από το 2001. Οι δυο τους έχουν δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη, και ζουν στο Φίμπσμπορο. Ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup επιλέγει να κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα