Παλμικό οξύμετρο και κορονοϊός: Τι μετράει και ποιους σώζει

Οι "New York Times" ασχολήθηκαν πρόσφατα με την αναγκαιότητα χρήσης παλμικού οξυμέτρου από ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορονοϊό ή παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα της Covid-19 και δεν απαιτήθηκε η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να ελέγχουν, άνευ χρονοτριβής, την κατάσταση της υγείας τους και, εφόσον παρουσίαζε επιδείνωση, ν' αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα,

Έλεγε τότε ο δρ. Ρίτσαρντ Λέβιταν πως "όλα τα άτομα με βήχα, κόπωση και πυρετό θα πρέπει να έχουν υπό παρακολούθηση του παλμούς,

ακόμη και αν δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ".

Ο "Guardian" επιχείρησε να εξηγήσει τι ακριβώς προσφέρει στον ασθενή ένα παλμικό οξύμετρο. Πρόκειται για το ιατρικό όργανο που καταγράφει τους παλμούς και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, προειδοποιώντας επί της ουσίας για την καλή ή κακή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο επιβουλεύεται ο θανατηφόρος ιός.

Το πρώτο οξύμετρο είχε κατασκευαστεί από Αμερικανό τη δεκαετία του '40, αλλά ευρέως άρχισε να χρησιμοποιείται από τα 80s.

Η διαδικασία μέτρησης είναι ανώδυνη, καθώς η ελαφριά και εύχρηστη συσκευή εφαρμόζεται κυρίως στον δείκτη του χεριού, εκπέμπει ένα φως για μερικά δευτερόλεπτα και αυτομάτως προσφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε ο γιατρός Άλαν Ντέιγκαν, οι φορείς του κορονοϊού είναι πιθανό να "αναπνέουν αρκετά άνετα, αλλά ταυτόχρονα τα ποσοστά του οξυγόνου τους είναι πολύ χαμηλότερα απ' όσο περιμέναμε". Ως εκ τούτου μια απλή οξυμετρία προδίδει το πρόβλημα και προλαμβάνει μια δυσάρεστη συγκυρία.

Τα φυσιολογικά ποσοστά οξυγόνωσης του αίματος κυμαίνονται μεταξύ του 95% και του 100%. Όπως ανέφερε ο Ντέιγκαν ένας οργανισμός με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα δεν θ' ανησυχήσει με την τιμή μεταξύ 92-95%. Ωστόσο, αν το ποσοστό πέσει κάτω απ' αυτά τα όρια, τότε η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη, ιδίως σε περίπτωση που η μη επαρκή οξυγόνωση συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (βήχας, δυσκολία αναπνοής, πόνος στο στήθος).

Γιατροί εξηγούν πως τα παλμικά οξύμετρα δεν είναι απαραίτητα για όσους δεν έχουν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα ή δεν έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Φρόνιμο είναι να χρησιμοποιείται μόνο από εκείνους που το έχουν ανάγκη - δεν είναι καθημερινό παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως διευκρινίζεται ότι όπως κάθε άλλη συσκευή "δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια επίσκεψη ή ένα τηλέφωνο στο γιατρό", ο οποίος, γνωρίζοντας το ιστορικό, είναι αυτός που στο τέλος θα αξιολογήσει την κατάσταση. Δεν ξεχνάμε ότι οποιοδήποτε όργανο εμπεριέχει ποσοστό σφάλματος, ενώ οι τιμές που εμφανίζονται στο καντράν μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες της στιγμής: το άγχος, τα παγωμένα χέρια ή τα βαμμένα νύχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα