Ούτε τώρα Brexit: Απορρίφθηκε από τη βουλή των κοινοτήτων η πρόταση της Μέι

Aν και είχε χαρακτηριστεί ως η τελευταία ευκαιρία της Μεγάλης Βρετανίας για συντεταγμένο Βrexit, η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των κοινοτήτων για το ακανθώδες, αυτό, ζήτημα, εξελίχθηκε σε Βατερλό για την Τερέζα Μέι.

Η πρόταση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού απορρίφθηκε, κάτι που σημαίνει ότι η ημερομηνία της 22άς Μαϊου για το brexit

δεν υφίσταται πλέον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση που απορρίφθηκε δεν περιελάμβανε το σύνολο των προηγούμενων προτάσεων αλλά μέρος αυτών. Δεν υπήρχε, ας πούμε, στην ατζέντα το ζήτημα των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το διαζύγιο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο ηγέτης των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έσπευσε να αμφισβητήσει τη Μέι και να τονίσει ότι η Συμφωνία αυτή πρέπει να αλλάξει ζητώντας παράλληλα εκλογές.

H Μέι από την πλευρά της ήταν περίλυπη βλέποντας ότι το πολιτικό της κεφάλαιο έχει εξαντληθεί. "Είναι πραγματικά ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι το κοινοβούλιο δεν στήριξε την πρόταση. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές" τόνισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με 344 ψήφους κατά και 286 υπέρ.

Aμεση ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος συγκάλεσε συνεδρίαση για το θέμα στις 10 Απριλίου.

H ευρωπαϊκή επιτροπή από τη δική της σκοπιά τόνισε, σε ανακοίνωσή της, ότι το σενάριο brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι πλέον πάνω στο τραπέζι. "Προετοιμαζόμαστε γι' αυτό από τον Δεκέμβριο του 2017" τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Η κοινοβουλευτική ήττα της Μέι ήταν συνολικά η 17η! Ολες, άμεσα ή έμμεσα, είχαν να κάνουν με το brexit και τις συνέπειές του.

Οι αγορές αντέδρασαν νευρικά στην είδηση της απόρριψης της συμφωνίας και ήδη η στερλίνα καταγράφει πτώση.

Εν τω μεταξύ οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων συνέχισαν να διαδηλώνουν ζητώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 το οποίο είχε δείξει brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα