Όταν ο Ζάεφ δεν είναι έτοιμος

«Η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ. Είναι στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ να κλείσει τις εκκρεμότητες στο εσωτερικό της χώρας του για να προχωρήσει με την Συμφωνία». Η φράση ανήκει σε κυβερνητικό παράγοντα που θέλει να σκέφτεται θετικά για την εξέλιξη του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, όμως συγχρόνως διασαφηνίζει ότι εναπόκειται στην σκοπιανή ηγεσία

να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις.

Στο Μαξίμου, λένε, πως δεν κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας το τηλεφώνημα του Ζάεφ. Τονίζουν πως το γεγονός και μόνο πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δυσκολεύεται να πείσει για την Συμφωνία την αντιπολίτευση στην χώρα του, δείχνει πως πρόκειται για μία συνθήκη που δυσκολεύει τους γείτονες κι επί της ουσίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Αναγνωρίζουν βεβαίως πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν καλείται να αντιμετωπίσει μόνο μία σκληρή αντιπολίτευση του VMRO. Βλέπουν πως συγχρόνως πρέπει να ισορροπήσει μέσα στην κυβέρνησή του έχοντας έναν σαφώς πιο επιφυλακτικό υπουργό των Εξωτερικών και μία πολύ πιο συγκρατημένη και αρνητική κοινή γνώμη που αρνείται να κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό γιατί πρέπει να αλλάξει η ονομασία της χώρα της.

Παρ’ όλα αυτά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το όλο θέμα γύρω από το ονοματολογικό μπαίνει στην τελική του ευθεία και πως η πλευρά της ΠΓΔΜ που έχει κάθε λόγο να δώσει την λύση θα μπορέσει να κάνει το «αποφασιστικό βήμα» πριν από την Συμφωνία.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως ποντάρουν και στο γεγονός πως το αργότερα μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να έχει αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζει στις 25 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων είναι προγραμματισμένο για τις 28 του μήνα. Στις 12 Ιουλίου ακολουθεί και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα κρίνει αν η ΠΓΔΜ μπορεί να πάρει εισιτήριο για την ένταξή της στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Η τελευταία κυβερνητική ανακοίνωση της ΠΓΔΜ αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει, αν και δεν αναφέρει όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές με ποιο τρόπο προτίθεται να κινηθεί από εδώ και πέρα η ηγεσία των Σκοπίων ως προς την επίλυση του ονοματολογικού.

Το Μαξίμου μπορεί να περιμένει το τηλεφώνημα Ζάεφ και την δήλωσή του προς τον πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος για μία συνάντηση Κορυφής. Από την άλλη όμως στρέφει το βλέμμα του και στο εσωτερικό γνωρίζοντας πως την ερχόμενη Πέμπτη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διεξέλθει μιας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα