Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη μετά το "τέλος των επιδομάτων"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από τις πρώτες εκλογές λανσάρει το σύνθημα “η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών” και με την ίδια γραμμή πορεύεται και στις δεύτερες κάλπες.

Δηλαδή με υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς, νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, νέα αύξηση των συντάξεων, νέο μισθολόγιο

στο δημόσιο και συνέχιση των μειώσεων φόρων.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαια και να διατηρηθούν οι θετικές προσδοκίες των πολιτών, την ώρα που η ΕΕ σημαίνει το τέλος των μέτρων στήριξης και επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει σημάνει λήξη στα μέτρα στήριξης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, με το σκεπτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει πλέον από τα 350 ευρώ στα 30 ευρώ και η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για τον Μάιο στην ΕΕ διαμορφώθηκε στα 80 ευρώ/Μwh. Στην Ελλάδα πάντως η αγορά ενέργειας κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, αφού η μέση τιμή ήταν 105 ευρώ/Mwh, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι στο τραπέζι η επαναφορά της ρήτρας αναποσαρμογής, που είχε φέρει επιπλέον αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και είχε παγώσει μετά τις αντιδράσεις.

“Αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχουν πέσει οι τιμές”, υποστήριξε πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο Star.

Ενώ εξέφρασε την άποψη ότι μόνιμη λύση στο θέμα της ακρίβειας θα δώσουν οι πολιτικές κατά του πληθωρισμού που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αυξήσεις στους μισθούς, τις οποίες στον ιδιωτικό τομέα θα φέρει - όπως είπε - η ανάπτυξη.

Επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, για τον οποίο μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση, το 2024, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αλλά και ότι θα αυξηθούν ξανά οι συντάξεις από 1/1/24, ενώ στο τέλος του έτους θα δοθεί ξανά έκτακτη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επανέλαβε επίσης τις δεσμεύσεις για νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, ενώ προανήγγειλε ότι πριν τις διακοπές του Αυγούστου θα ψηφιστεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις δεσμεύσεις της τετραετίας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με δύο παιδιά θα ισχύσει από 1/1/24. Οι πολιτικές για τα τεκμήρια θα εφαρμοστούν από 1/1/25. Και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα γίνει σταδιακά.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό, όπως έχει ήδη δεσμευτεί, να επεκταθεί το Market Pass. Σημειωτέον πάντως ότι η επέκταση του μέτρου έχει ήδη συνδεθεί με την πορεία του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε μάλιστα ότι ο πολίτης δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος από επιδόματα, αλλά τέτοια μέτρα προσέφεραν μία ανακούφιση.

Είναι δεδομένο βέβαια ότι η περίοδος της δημοσιονομικής χαλαρότητας στην ΕΕ λόγω κορονοϊου και εν συνεχεία λόγω ενεργειακής κρίσης έχει τελειώσει. Μία περίοδος που ήταν ανέλπιστο δώρο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς μπόρεσε να διαθέσει συνολικά σχεδόν 50 δισ ευρώ σε μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, γεγονός που όπως ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και γαλάζια στελέχη, έπαιξε τελικά καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου.

•Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση •Pollitics - Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα •Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
επιδοματα, ενιαιο μισθολογιο, εκλογες, νέα, μισθολογιο, σημαίνει, ηλεκτρικος, ελλαδα, νεα δημοκρατια, star, λύση, τραπεζες, τεκμηρια, market, δημοσκοπηση, news, google, ειδήσεις, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, www.google.gr, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, εκλογες 2012, ογα επιδοματα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αποτελεσματα, επιδοτησεις, θεμα, περιοδος, φυσικο αεριο, ωρα, news, star, αγορα, αυξηση, γεγονος, γινει, δεδομενο, δημοσιο, δοθει, δωρο, ευρω, ειπε, ενεργεια, ιδια, κυβερνηση, λύση, ληξη, μητσοτακης, νεο μισθολογιο, παιδια, ρευμα, ρολο, συνεχεια, τιμη, φυσικο, market, σημαίνει, τραπεζα
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη,mitsotaki