Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε (ξανά) το πρόγραμμα της ΝΔ για μισθούς, δαπάνες, φορολογία και παροχές

Να επαναφέρει την πολιτική ατζέντα στην …πραγματική ζωή και σε όσα απασχολούν την κοινωνική πλειοψηφία επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ «ξετινάζοντας» με αριθμητικά στοιχεία και νούμερα το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δείχνοντας πως στην πραγματικότητα προβλέπει μείωση των μισθών στον δημόσιο και αύξηση μόλις 1,3% στον ιδιωτικό τομέα, συρρίκνωση κατά 10% των δαπανών του δημοσίου ενώ προβλέπει 10άδες μέτρα για τα οποία δεν προϋπολογίζονται καν κονδύλια.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ

αποτελεί ουσιαστικά μια συνέχεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο την προηγούμενη Παρασκευή. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τις «5 αλήθειες» για το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η κοστολόγηση των εξαγγελιών της ΝΔ σε σχέση με το περιθώριο που η ίδια προβλέπει στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο η ίδια έχει καταθέσει στους “θεσμούς” είναι η μέρα με τη νύχτα». Με βάση αυτό επισήμανε ότι προεκλογικά «η ΝΔ εξαγγέλλει πράγματα τα οποία γνωρίζει ότι δεν θα τα υλοποιήσει, γιατί άλλα έχει πει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και κυρίως γνωρίζει τι θα υλοποιήσει και δεν το λέει. Λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σχέδιο να κάνει».

Έτσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει την Νέα Δημοκρατία με τον …εαυτό της προκειμένου να τεκμηριώσει ότι λέει ψέματα σχεδόν για το σύνολο των προεκλογικών της εξαγγελιών. Πιο συγκεκριμένα συγκρίνει αυτά τα οποία υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σχέδιο που έχει καταθέσει ως κυβέρνηση η Ν.Δ στις Βρυξέλλες για τον σχεδιασμό των επόμενων χρόνων, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Μια σύγκριση που – όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου- αποκαλύπτει το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό παρά τις εναγώνιες προσπάθειες της Ν.Δ να δείξει ότι οι προεκλογικές της υποσχέσεις είναι συμβατές με αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί στην Ευρώπη.

Προσλήψεις και μισθοί στο δημόσιο

Ως πλέον χαρακτηριστικό δείγμα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τις προσλήψεις στο δημόσιο. Όπως τονίζουν σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της Ν.Δ «ο προγραμματισμός νέων προσλήψεων – δηλαδή η διαφορά προσλήψεων-αποχωρήσεων της γενικής κυβέρνησης – την τριετία 2023-25 αθροίζεται σωρευτικά στις 12900. Η Νέα Δημοκρατία όμως δεσμεύεται για 50000 νέες καθαρές προσλήψεις σε βάθος τετραετίας». Μάλιστα τονίζουν πως μένουν … 37.100 νέες προσλήψεις στον αέρα που προφανώς δεν μπορούν να «χωρέσουν» στην προβλεπόμενη αύξηση του μισθολογίου του δημοσίου μόλις κατά 0.9% δηλαδή το χαμηλότερο που έχει προβλεφθεί τα τελευταία 4 χρόνια!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και για τους μισθούς του δημόσιου τομέα. Με όρους αγοραστικής δύναμη το μισθολόγιο του δημοσίου προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μειωμένο κατά 730 εκατομμύρια έως το 2026. Μάλιστα τονίζουν ότι σε αυτή την μείωση έχει περιληφθεί όπως επισημαίνεται στην σελίδα 20 του Μεσοπρόθεσμου και η προβλεπόμενη μείωση της φορολογίας ή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στο εύλογο συμπέρασμα ότι έως το 2026 το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί δραματικά.

Μόλις 1,3% η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Ανάλογα είναι τα ευρήματα του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και για τους μισθούς στο δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία αυτά η προεκλογική υπόσχεση της Ν.Δ για αύξηση μισθών 25% στην τετραετία αποδεικνύεται ψεύτικη αφού εκεί προβλέπεται αύξηση μισθών 12,8% ενώ η Ν.Δ υποστηρίζει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει το σύνολο των αμοιβών σε αύξηση 9%. Πράγμα όμως που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται αφού όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «η πρόβλεψη αυτή είναι απολύτως αβάσιμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέσων αμοιβών μισθωτής εργασίας του ΟΟΣΑ, ισόποση αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2019 ως τον Μάιο του 2022 (21,7%) οδήγησε σε αύξηση της μέσης ονομαστικής αμοιβής κατά λιγότερο από 1%». Σημειώνει επίσης πως σε όρους αγοραστικής δύναμης, η μέση αμοιβή μισθωτής εργασίας στην τετραετία 2023-26 θα αυξηθεί κατά μόλις 1,3% ενώ η μέση αύξηση της παραγωγικότητας την ίδια περίοδο κινείται στην περιοχή του 7%. Με απλά λόγια, ενώ η πίτα μεγαλώνει, οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν ωφελούνται».

Ακοστολόγητοι

Μία ακόμη σημαντική επισήμανση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον ακοστολόγητο χαρακτήρα των περισσότερων μέτρων που υπόσχεται ως παροχές η Νέα Δημοκρατία. Σημειώνει γι αυτό ότι με βάση τα στοιχεία της Ν.Δ που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο προκύπτει ότι «ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει δεν ξεπερνά το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ» έτσι «μία σειρά μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά της, παραμένουν ακοστολόγητα και δεν χωρούν στο δημοσιονομικό περιθώριο που η ίδια υπολογίζει». Τα ίδια ισχύουν και για τις προβλεπόμενες δαπάνες του δημοσίου. Δηλαδή τα κονδύλια που θα διατεθούν για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική προστασία κ.λ.π.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μειώνονται στην τετραετία 2023-26 κατά 1,1 δις ή 10%». Πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ είναι εντελώς «στον αέρα». Ενδεικτικά σημειώνει ότι είναι ακοστολόγητες οι εξαγγελίες για «τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο, την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις, τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη σύσταση 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, την επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου και τη διεύρυνση εφαρμογής του στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, την επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία και την διεύρυνση του θεσμού του προσωπικού βοηθού».

Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση Pollitics - Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
συριζα, φορολογια 2013, προγραμμα, φορολογια, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εισφορα αλληλεγγυης, αποτελεσματα εκλογων, τσιπρας, νέα, βρυξέλλες, μισθολογιο, οοσα, ελλαδα, αεπ, δις, σημαίνει, εκαβ, εκλογες, δημοσκοπηση, news, google, ειδήσεις, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, www.google.gr, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, δημοκρατια, εκαβ, ζαππειο, οοσα, πλαισιο, υγεια, ψεματα, news, αυξηση, αναπηρια, απλα, ατζεντα, βρυξέλλες, δυναμη, δημοσιο, δις, δειγμα, εγγυηση, ευρωπη, ζωη, ιδια, κυβερνηση, λεει ψεματα, λογια, μεσοπροθεσμο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μητσοτακης, μειωση, νηπιαγωγειο, ουσιαστικα, προσληψεις, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα
Αποκάλυψε, ΣΥΡΙΖΑ,apokalypse, syriza