Ο σχεδιασμός του νέου Γραμματέα της ΝΔ Γιώργου Στεργίου προκειμένου η κυβέρνηση να μην "καταπιεί" το κόμμα

Ένα μεγάλο πολιτικό και προσωπικό στοίχημα αποτελεί για το νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου να μην επαναληφθεί η πεπατημένη, να μην “καταπιεί” δηλαδή η κυβέρνηση το κόμμα, όπως γινόταν κάθε φορά που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές.

Ο Γ. Στεργίου έχει ένα επιπλέον προσόν από κάποιους προκατόχους του, ότι δεν είναι παιδί του

“κομματικού σωλήνα” και συνεπώς διαπιστώνει πλήρως το πρόβλημα και επιδιώκει ήδη να το αντιμετωπίσει.

Προβεβλημένα στελέχη της Πειραιώς, μάλιστα, έχουν ήδη λάβει θέσεις στον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό και η νέα ηγεσία επιζητεί τους αντικαταστάτες του στο πνεύμα της στελέχωσης της κυβέρνησης- και πολιτικά πρόσωπα, αλλά και με τεχνοκρατική δομή. Ο Ν. Χαρδαλιάς, για παράδειγμα, που ανέλαβε την Πολιτική Προστασία αντικαταστάθηκε από μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται ότι θα απαιτηθεί και πολλά άλλα στελέχη της Πειραιώς να τοποθετηθούν στα υπουργεία και γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό.

Στόχος του Γ. Στεργίου δείχνει να είναι η συνεχής πολιτικοποίηση του κόμματος. Ο ίδιος, άλλωστε, υπήρξε επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος που είχε συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Γραμματέας της ΔΑΠ Πάτρας, μέλος του ΕΓ της Νεολαίας, ενώ το ‘97 ηττήθηκε στην μάχη για την Προεδρία της ΟΝΝΕΔ από τον Δημήτρη Μαραβέλια (νυν Δήμαρχο Χαϊδαρίου) που υπήρξε ο ευνοούμενος του Κώστα Καραμανλή -που μόλις αναλάμβανε την ηγεσία του κόμματος. Είναι σαφές πως ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κατανοεί πλήρως πως εάν κρατήσει το κόμμα καθηλωμένο στο ρόλο χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής όχι απλώς δεν θα προσελκύσει νέους ανθρώπους, αλλά και κύριο κίνητρο όσων ενδιαφέρονται θα αποτελούν οι πελατειακές σχέσεις.

Ο Γ. Στεργίου, συνεπώς, δεν μπορεί παρά να επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός κόμματος που θα παράγει πολιτική, όσο και αν τον κύριο ρόλο σε αυτό θα τον έχει η κυβέρνηση. Ενός κόμματος που θα συν-διαμορφώνει τα “επόμενα κύματα κυβερνητικής πολιτικής”, με ορίζοντα τετραετίας, ίσως και πέραν αυτής. Ταυτόχρονα, βέβαια, το κόμμα (όπως είναι φυσικό) θα εκλαϊκεύει, θα επικοινωνεί, αλλά και θα συμπαραστέκεται στην κυβέρνηση, την οποία και θα στηρίζει στη βάση του κυβερνητικού έργου. Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, άλλωστε, θα βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, κατά περίπτωση, θα συμμετάσχει και στον πρωινό καφέ.

Οι όποιες αλλαγές, πάντως, αποφασιστούν, όπως και η νέα στρατηγική του κόμματος, θα επικυρωθούν στο Συνέδριο της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ορίσει ήδη εκ νέου Πρόεδρο του Συνεδρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τον Οκτώβριο, επίσης, θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο και θα επιλέξει νέα ηγετική ομάδα, αλλά και νέο Πρόεδρο της νεολαίας του κόμματος, καθώς ο Κώστας Δέρβος, που υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής τον Μάιο χωρίς επιτυχία, αποχωρεί από τη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα