Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στη Μέρκελ και είδε τον Χάφταρ για 40 λεπτά

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια είχε συνάντηση με το στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Προσερχόμενος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή,

ο στρατάρχης Χάφταρ δήλωσε φιλειρινιστής και πως ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει για την ειρήνη και τη συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο στρατάρχης Χάφταρ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό όπως είπε ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Και εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαρράτζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Αθήνα κρατά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χάφταρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαρράτζ - Τουρκίας και τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Νωρίτερα ο στρατάρχης Χάφταρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων.

Αυτό σημαίνει συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό με εναέρια και πλωτά μέσα για επιτήρηση του εμπάργκο όπλων ( μηχανισμός που υπάρχει ήδη στα χαρτιά) και ετοιμότητα για συμμετοχή ως παρατηρητές σε διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας, αν αποφασιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χαφτάρ μετέχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, στην οποία δεν έχει κληθεί η Ελλάδα παρά το αίτημα της Αθήνας προς τη Γερμανία.

Ο κ.Μητσοτάκης νωρίτερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ.Μέρκελ, στην οποία είχε χθες προαναγγείλει ότι θα έλεγε πως η Ελλάδα θα θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εάν οποιαδήποτε πολιτική λύση για τη Λιβύη συμφωνηθεί στο Βερολίνο δεν προβλέπει και την ακυρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης Σάρρατζ με την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα