Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες σε νέους και ασυμπτωματικούς

Όσο ο αριθμός των περιπτώσεων κορονοϊού αυξάνεται και όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την έναρξη της πανδημίας, τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο κατάλογος των μόνιμων βλαβών που φαίνεται να προκαλεί η ασθένεια. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, ο ιός μπορεί να βλάψει και την καρδιά, ακόμα κι αν είναι κανείς ασυμπτωματικός, χωρίς υποκείμενα καρδιακά νοσήματα.

Η φλεγμονή του καρδιακού μυός, ή η μυοκαρδίτιδα, φαίνεται να προέρχεται από το νέο κορονοϊό που επιτίθεται στην καρδιά ή από τη φλεγμονή

που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό, εξηγεί η Scientific American.

Μπορεί δε, να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό στον καρδιακό μυ έξι ασθενών με COVID-19 που αναφέρθηκαν ως αποθανόντες από αναπνευστική ανεπάρκεια, χωρίς σημάδια καρδιακής εμπλοκής ή προηγούμενο ιστορικό καρδιακών παθήσεων.

Oι επιπλοκές, εάν εμφανιστούν, μπορεί να είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, μέχρι και ξαφνικό θάνατο. Ο πρώην μπασκετμπολίστας της ομάδας του Ερυθρού Αστέρα, Μάικλ Οτζό, πέθανε στα 27 του από εμφανείς καρδιακές επιπλοκές τον περασμένο μήνα, λίγο μετά την ανάρρωση από την COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mic, ενώ ορισμένα άτομα με μυοκαρδίτιδα έχουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πυρετό και άλλα συμπτώματα, άλλοι ασθενείς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωσή τους. Επιπλέον, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός που μπορεί να εμφανιστεί με την πάθηση φαίνεται αρκετά συχνός σε ασθενείς με COVID-19, ασχέτως καρδιοπάθειας.

Περιπλέκοντας τα πράγματα ακόμη περισσότερο, η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί αφότου κάποιος αναρρώσει από την COVID-19, σύμφωνα με την Scientific American.

Τα καλά νέα είναι ότι περίπου 50% των περιστατικών μυοκαρδίτιδας θεραπεύονται από μόνα τους, χωρίς χρόνιες επιπλοκές, σύμφωνα με επιστημονικές αμερικανικές αναφορές. Τα στεροειδή θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους νεότερους ασθενείς με COVID-19 που φαίνεται να έχουν αυτοάνοση εκδοχή μυοκαρδίτιδας, δήλωσε στο περιοδικό ο Ossama Samuel, αναπληρωτής επικεφαλής καρδιολογίας στο Mount Sinai Beth Israel στη Νέα Υόρκη.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από την COVID-19 είναι να αποφευχθεί η μόλυνση εξαρχής, σύμφωνα με την Scientific American. Μέχρι να γίνει ευρέως διαθέσιμο το αντίστοιχο εμβόλιο: κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας και λήψη όλων των άλλων προφυλάξεων που έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα τους τελευταίους μήνες.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα