Νικαράγουα: Πρώην αντάρτισσα των σαντινιστών καταδικάστηκε για "συνωμοσία"

Δικαστήριο στη Νικαράγουα καταδίκασε την Πέμπτη την ιστορικό και άλλοτε αντάρτισσα Ντόρα Μαρία Τέγες και τον ηγέτη φοιτητικής οργάνωσης Λέστερ Αλεμάν, μορφές της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, για «συνωμοσία», ανέφερε οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δίκες διαφόρων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο, διεξάγονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μανάγουα –την Ελ Τσιπότε–, όπου κρατούνται οι περισσότεροι από τους 46

αντιπολιτευόμενους που συνελήφθησαν την περασμένη χρονιά, πριν από τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Ντανιέλ Ορτέγα εξασφαλίζοντας τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία.

Η κυρία Τέγες, πρώην αντάρτισσα του σαντινιστικού κινήματος, με άλλα λόγια σύντροφος στα όπλα του σημερινού αρχηγού του κράτους, όπως και άλλοι πέντε αντιπολιτευόμενοι, κρίθηκαν ένοχοι. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν δεν διευκρινίστηκαν. Η εισαγγελία ζητούσε να τους επιβληθούν ποινές 15 και 20 ετών κάθειρξης αντίστοιχα.

«Κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση και συμμορία» και διότι «έπληξαν την εθνική ακεραιότητα» της χώρας ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH), μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι δίκες της κυρίας Τέγες, 66 ετών, και του κ. Αλεμάν, 24 ετών, διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών. Επιτρεπόταν η παρουσία μόνον ενός μέλους της οικογένειας κάθε κατηγορουμένου.

«Οι δίκες αυτές είναι άκυρες και ως μη γενόμενες καθώς παραβιάζουν συνταγματικές εγγυήσεις, οι οποίες ορίζουν πως οι δίκες πρέπει να είναι δημόσιες και ο Τύπος πρέπει να μπορεί να τις παρακολουθήσει. Το γεγονός ότι «δεν επέτρεψαν την είσοδο παρά μόνο σε ένα μέλος της οικογένειας» (κάθε κατηγορουμένου) σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα οι δίκες να είναι δημόσιες, τόνισε το CENIDH.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα