"Νεύμα" Τσίπρα και για αφορολόγητο με φόντο Σκοπιανό. Κατά Μητσοτάκη για "σχέδιο Πινοσέτ"

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων εξειδίκευσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση αντίστοιχα θα διεκδικήσει και να μη μειωθεί το αφορολόγητο από 1/1/2020.

Μάλιστα σημείωσε πως το δεύτερο αυτό μέτρο θα εφαρμοστεί ή δε θα εφαρμοστεί μετά τις επόμενες εκλογές,

κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη πως εκείνος δε θα διεκδικούσε να μην μειωθεί το αφορολόγητο διότι -όπως είπε ο κ.Τσίπρας- συμφωνεί με το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι εάν κέρδιζε τις επόμενες εκλογές ο κ.Μητσοτάκης θα δρομολογούσε την επιστροφή του ΔΝΤ και κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να εφαρμόσει (στο ασφαλιστικό και όχι μόνο) “σχέδιο Πινοσέτ”, κατά τη δήλωση Καραγκούνη στο News 24/7 στους 88,6, μία φράση που επανάλαβε πολλάκις κατά τη συνέντευξη τύπου.

Όσον αφορά στις συντάξεις ο κ. Τσίπρας είπε:

“Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και όπως όλες έχουμε την υποχρέωση υποβολής του προϋπολογισμού, προκειμένου η Κομισιόν να τον μελετήσει και να δει αν έχει πετύχει τους στόχους. Εν προκειμένω, εάν τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και αναφέρομαι στο πλεόνασμα. Αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι κάτι περίεργο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Στη δική μας περίπτωση, θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό με μία καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και τότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ ότι δεν θα πιάναμε τον στόχο ούτε το 2018 ούτε το 2019”.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο, απαντώντας στην ερώτηση του News247.gr και του News 24/7 στους 88,6 είπε:

“Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Μπροστά μας είναι το 2019 και τα επιχειρήματα που σας ανέπτυξα πριν για το δημοσιονομικό σκέλος αφορούν και αυτό το μέτρο. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο με ασφάλεια. Αλλά ξέρετε επειδή το 2020 θα είναι χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, άρα θα έχουμε εκλογές πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι κάτι που θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή σταθερή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού το μέτρου διότι στον πυρήνα του σχεδίου Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ και το σχέδιο Πινοσέτ”.

"Οι μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων απαιτούν και άλλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες σε μικρούς και μεσαίους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε: “Φοβάμαι ότι το σχέδιο Μητσοτάκη δε μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς παρουσία ΔΝΤ στη χώρα και να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή όπου ο ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος, όπως ο Μητσοτάκης, επανέφερε το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής".

Keywords
Τυχαία Θέματα