Μύθοι και αλήθειες για τις πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή, γνωστές και ως χολολιθίαση, σχηματίζονται όταν αλλάζει η σύσταση της χολής. Ο πιο κοινός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κακή διατροφή, δηλαδή η διατροφή που είναι πλούσια σε λίπη, τα λεγόμενα κακά λιπαρά, και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Αν η χολή περιέχει πολλή χοληστερόλη, τότε μπορεί να σχηματιστεί είτε λάσπη είτε πέτρες.

Οι πέτρες στη χολή παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η θεραπεία για τον καρκίνο αλλά και η περίοδος της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μέθοδος οριστικής θεραπείας είναι η χολοκυστεκτομή.

Όπως και με τις περισσότερες παθήσεις, έτσι και με τη χολολιθίαση, επικρατούν ορισμένοι μύθοι γύρω από τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τις θεραπείες.

Μύθος 1ος: Αν αφαιρέσεις τη χολή σου, τότε θα πρέπει να προσέχεις για πάντα τη διατροφή σου και να στερείσαι πολλές γεύσεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσως να χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι το σώμα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, ωστόσο δεν χρειάζεται αυστηρή δίαιτα ή αφαίρεση τροφών από το διαιτολόγιο του ασθενή. Συνιστάται, όμως, για ένα διάστημα να μην τρώει μεγάλα λιπαρά γεύματα, αλλά να προτιμά μικρά και συχνά. Το σώμα θα προσαρμοστεί εύκολα στην απουσία χοληδόχου κύστης και το συκώτι θα μάθει να παράγει τη χολή που είναι απαραίτητη στην πέψη την ώρα που ο οργανισμός τη χρειάζεται. Συνολικά ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθειές του μέσα σε 1 μήνα από την επέμβαση αφαίρεσης χολής.

Μύθος 2ος: Όσο μεγαλύτερες είναι οι πέτρες στη χολή, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος επιπλοκών.

Η αλήθεια είναι πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι μικρές πέτρες, επειδή έχουν το χώρο να μετακινηθούν, είναι δυνητικά πιο επικίνδυνες καθώς μπορεί να περάσουν στο δωδεκαδάκτυλο και να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα, η οποία αποτελεί μια σοβαρή για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκή. Και οι μικρές πέτρες, όμως, πρέπει να αφαιρούνται καθώς μπορούν να προκαλέσουν χολοκυστίτιδα.

Μύθος 3ος: Η χολοκυστεκτομή με λαπαροσκόπηση δεν εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η αλήθεια είναι πως η λαπαροσκόπηση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες, εφόσον υπάρχει λόγος να γίνει. Έτσι κι αλλιώς, οι πέτρες στη χολή είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και σπανιότατα σε παιδιά (συνδέεται συνήθως με παιδιά που πάσχουν από αιμολυτικές ασθένειες).

Μύθος 4ος: Δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία για τη χολολιθίαση. Η μόνη λύση είναι το χειρουργείο.

Η αλήθεια είναι πως όσες μέθοδοι κι αν έχουν δοκιμαστεί, η μόνη αποτελεσματική λύση χωρίς κινδύνους είναι η χολοκυστεκτομή. Παλαιότερα, στους ασθενείς δίνονταν φάρμακα που διέλυαν τις μικρές πέτρες, αλλά μετά επανεμφανίζονταν. Η μόνη οριστική είναι η χειρουργική επέμβαση, είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε λαπαροσκοπικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα