Μετά τη Δ. Αττική προς ολικό lockdown στην Κοζάνη- Γιορτές σε "φούσκα" σε όλη τη χώρα

Μετά το ολικό lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Σιάτιστα.

“Έχουμε σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσουμε” δήλωσε εξάλλου χθες από την Κοζάνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Η μετάδοση στους χώρους εργασίας αποτελεί το πιο μεγάλο πρόβλημα και η κυβέρνηση

λαμβάνει -εκ των υστέρων- μέτρα με μαζικά τεστ σε εργαζόμενους στη Δυτική Αττική, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Αντίστοιχα μέτρα αναμένεται να ληφθούν και σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Σιάτιστα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Δυτική Αττική σταμάτησε επίσης το click away, αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα όσον αφορά στις εκκλησίες και απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις έξι το απόγευμα.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν εξετάζει την αυστηροποίηση των μέτρων γενικά στη χώρα για τα Χριστούγεννα, αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο. Εξάλλου επικαλείται ότι τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, οι νοσηλευόμενοι κατά 39% και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές: Εκτός από Δυτική Αττική και Κοζάνη, στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Σημειωτέον ότι στην Πέλλα θα μεταβεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης.

Το όριο των εννέα ατόμων το πολύ από δύο οικογένειες για το εορταστικό τραπέζι παραμένει, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Συνέστησε όμως στους πολίτες να κάνουν ρεβεγιόν σε στενό κύκλο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια, δεν πρέπει να κάνουμε με άλλη Πρωτοχρονιά. Να μείνουμε με την ίδια.”

Ουσιαστικά κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν αυτό που στο εξωτερικό αποκαλείται “bubble” δηλαδή “φούσκα”, με την έννοια της επιλογής ενός στενού οικογενειακού ή φιλικού κύκλου, με τον οποίο έρχεται κανείς σε επαφή, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναναστροφές με άλλα πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να διαλέξουμε μία ακόμη οικογένεια ή ελάχιστους φίλους, και με αυτούς να περάσουμε όλες τις γιορτές. Εξάλλου αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά σε όλη την Ευρώπη, που λαμβάνει επιπλέον μέτρα.

Ο αριθμός εννέα και η αναφορά σε δύο οικογένειες βέβαια προκαλεί και σύγχυση. Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι εάν τα εννέα άτομα προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά νοικοκυριά, αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς στις γιορτές.

Η τήρηση πάντως του μέτρου αυτού επαφίεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. “Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι, για να δούμε αν υπάρχει παραβίαση των κανόνων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας, θέλοντας ενδεχομένως να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις απειλές του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πως “θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι- σπίτι.”

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα