Μελισσοκομία και αρωματικά φυτά στους πρόποδες του Ολύμπου

Το Κτήμα Μπέλλου βρίσκεται στην ανεξερεύνητη δυτική πλευρά του μυθικού Ολύμπου. Είναι ένα βραβευμένο boutique ξενοδοχείο 12 δωματίων και κατοικιών, όπου ένας περιορισμένος αριθμός επισκεπτών φιλοξενείται με φροντίδα, απολαμβάνοντας αγροτουριστικές υπηρεσίες σε ένα αρμονικό περιβάλλον μέσα στη φύση.

Απλωμένο σε μια πλαγιά 45 στρεμμάτων με πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, το Κτήμα Μπέλλου συνδυάζει τη φιλοσοφία του αγροτουρισμού με παροχές υψηλών προδιαγραφών. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στα

μυστικά της μελισσοκομίας αλλά και στην παρασκευή αιθέριων ελαίων και ανθόνερου.

Χτισμένος σε υψόμετρο 900 μέτρων από παραδοσιακούς τεχνίτες του Αγίου Δημητρίου με φυσικά υλικά, ο ξενώνας ακολουθεί την τοπική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. To ξενοδοχείο προσφέρει ποιοτική διαμονή που συνοδεύεται από χειροποίητο ελληνικό πρωινό, ένα βιολογικό εστιατόριο, καφέ, εξωτερική πισίνα και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλη για μικρά συνέδρια.

Στις αγροτουριστικές δραστηριότητες ο επισκέπτης εκτός από το να χαλαρώσει στη φύση μπορεί να περιπλανηθεί στις καλλιέργειες του κτήματος που περιλαμβάνουν αρωματικά φυτά, κηπευτικά, δενδρώδη και ορεινά φρούτα: τσάι και ρίγανη Ολύμπου, λεβάντες, κυδωνιές, κερασιές, βατομουριές, εδώδιμα τριαντάφυλλα, φράουλες και καρυδιές είναι μερικά μόνο από τα είδη που καλλιεργούνται.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν μαθήματα μαγειρικής με βάση την τοπική κουζίνα για μεγάλους και παιδιά, καθώς και αποστάξεις αιθερίων ελαίων από βότανα του κτήματος. Η περιοχή αποτελεί έναν εναλλακτικό οικοτουριστικό προορισμό και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορία, αναβάσεις και φυσιολατρικές εκδρομές στον Όλυμπο και τα Πιέρια.

Μέλι από την παραγωγή στην κατανάλωση

Η μελισσοκομία εξασκείται εκ των πραγμάτων το καλοκαίρι και πραγματοποιείται από επαγγελματία μελισσοκόμο. Ο επισκέπτης ξεκινάει με θεωρητική εκπαίδευση για την δραστηριότητα, στην συνέχεια δοκιμάζει τα προϊόντα όπως το μέλι την γύρη και την πρόπολη. Επίσης, επισκέπτονται κάποιες άδειες κυψέλες ώστε να μάθουν πώς να χειριστούν τα τελάρα του μελιού ενώ εκπαιδεύονται και στον τρόπο χρήσης του απαραίτητου εξοπλισμού (στολή) προστασίας από τις μέλισσες. Τέλος, οι υπεύθυνοι του Κτήματος Μπέλλου τους μαθαίνουν πως να φτιάχνουν κηραλοιφή την οποία και παίρνουν μαζί τους φεύγοντας από το αγρόκτημα. Αξίζει ακόμα να πούμε ότι στο αγρόκτημα το μέλι που προσφέρεται είναι αποκλειστικά και μόνο από την δικιά τους παραγωγή.

Φτιάχνουν αιθέρια έλαια

Το άλλο κομμάτι που έχει επίσης σχέση με την πρωτογενή παραγωγή είναι αυτό το αιθαίριων ελαίων. Οι επισκέπτες του κτήματος μαζεύουν αρωματικά φυτά και μετά στο εργαστήριο που βρίσκεται το αποστακτήριο τους εκπαιδεύουν πώς να φτιάχνουν ανθόνερο και αιθέρια έλαια.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αγροτουριστικές δραστηριότητες οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις περιηγηθούν στις καλλιέργειες να συγκομίσουν φρούτα όπως για παράδειγμα φράουλες και να τις καταναλώσουν ολόφρεσκες. Μεγάλο μέρος των επισκεπτών είναι τουρίστες από το εξωτερικό. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν καλύτερη παιδεία σε σχέση με τον Έλληνα στο κομμάτι του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού. Ωστόσο και στην χώρα μας όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται το κοινό που ενδιαφέρετε να καταναλώνει φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα.

Το αγρόκτημα

Η γη βρίσκεται στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπέλλου από το 1860, για περισσότερα από τριάντα χρόνια έχει μείνει καθαρή από τη χρήση χημικών. Οι καλλιέργειες είναι φυσικές και περιλαμβάνουν ορεινά φρούτα, λαχανικά, δενδρώδη και αρωματικά φυτά. Εκτός από τις κυδωνιές, τις βυσσινιές, τις κερασιές, τις κορομηλιές και τις βατομουριές, ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι καλλιέργειες φράουλας που αναβλαστάνουν από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο λαχανόκηπος τροφοδοτεί την κουζίνα με ποικιλία λαχανικών, οι πατάτες και τα φασόλια γίγαντες αποτελούν, μάλιστα, προϊόντα στα οποία η περιοχή έχει μακρά παράδοση. Τριακόσια δέντρα καρυδιάς καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του κτήματος. Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με ένα πλήθος αρωματικών φυτών στο βοτανόκηπο, ενώ το τσάι του Ολύμπου και η τοπική ρίγανη αποτελούν πιο εκτεταμένες καλλιέργειες.

Στις αρχές του καλοκαιριού, τριαντάφυλλα της αρωματικής ποικιλίας Rosa damascena γίνονται γλυκό του κουταλιού και αιθέριο έλαιο, μαζί με τα δενδρολίβανα και οι λεβάντες, τα αποστάζουν στον αποστακτήρα του Κτήματος, παρέα με τους φιλοξενουμένους τους. Οι καλλιέργειές παρακολουθούνται από τον οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ ως προς την τήρηση των κανόνων βιολογικής γεωργίας. Mέρος της παραγωγής συσκευάζεται και μεταποιείται. Ανάλογα με την εποχή, χειροποίητες μαρμελάδες, σπιτικά λικέρ, βότανα και γλυκά του κουταλιού διατίθενται και προς πώληση.

Ο ξενώνας

Ο ξενώνας περιλαμβάνει επτά μονόχωρα δωμάτια (30-38 m2) και πέντε δίχωρες πετρόκτιστες κατοικίες (50 m2) σκορπισμένες στην πλαγιά, με θέα τις δυτικές πλαγιές του Ολύμπου. Τα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής κτίρια, είναι κατασκευασμένα με φυσικά υλικά – πέτρα, ξύλο κ.α. Τα δωμάτια έχουν δική τους βεράντα, ενώ οι κατοικίες έχουν ξεχωριστές αυλές με κήπο, χτιστή ψησταριά και ξυλόφουρνο, που παραπέμπει στο παλιό παραδοσιακό σπίτι. Άτομα με κινητική αναπηρία έχουν εύκολη πρόσβαση στο ξενοδοχείο και μπορούν να φιλοξενηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη κατοικία. To Κτήμα έχει βραβευθεί με το διεθνές σήμα «Πράσινο Κλειδί» και έχει επιτύχει το Χρυσό Επίπεδο στην πιστοποίηση «Πράσινοι Ηγέτες» του TripAdvisor για τις περιβαλλοντικές πρακτικές που ακολουθεί. Επικοινωνία: Τηλ. 2351 7 700 21, site: http://www.ktimabellou.gr Email: [email protected].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST

Κίνδυνος κατάρρευσης της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο

Ξενώνας και μονάδα εκτροφής θηραμάτων στον Πεντάλοφο Έβρου

Γαλακτοκομική σχολή Ελασσόνας: όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη

Keywords
Τυχαία Θέματα