Κορονοϊός: Το στοιχείο που θα πρέπει να μας ανησυχεί

Για ένα ακόμη αρκετά δύσκολο δεκαήμερο κάνουν λόγο οι υγειονομικές αρχές, καθώς χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Το προηγούμενο διήμερο διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα κορονοϊού σημείωσαν σημαντική υποχώρηση και από τα επίπεδα των 3000 υποχώρησαν κοντά στις 2000 (2.198 τη Δευτέρα και 1698 την Κυριακή). Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι κάθε Κυριακή και Δευτέρα, παρατηρείται ραγδαία μείωση των τεστ. Το στοιχείο λοιπόν που έχει ιδιαίτερη σημασία και ανησυχεί, είναι το ποσοστό θετικότητας, το οποίο μάλιστα το

τελευταίο διήμερο διαμορφώθηκε στο περίπου 15%.

Ο δείκτης θετικότητας, όπως διαμορφώθηκε χθες Δευτέρα 16/11 αι συγκεκριμένα στο 18,5%, είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα και δείχνει ότι σχεδόν το 1 στα 5 τεστ που έγιναν, βγήκε θετικό. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ειδικά χθες, πολλά τεστ ήταν στοχευμένα, δηλαδή έγιναν σε άτομα είτε τα οποία είχαν βγει θετικά σε rapid test είτε ήταν επαφές άλλων γνωστών κρουσμάτων και βεβαίως ήταν ιδιαίτερα πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για περισσότερο από 2 εβδομάδες, κατά μέσο όρο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στα χιλιάδες τεστ που γίνονται, είναι της τάξης του 10% και άνω. Το γεγονός αυτό δεν θεωρείται καθόλου ενθαρρυντικό για την ώρα, όσον αφορά την χαλάρωση των μέτρων. Θα πρέπει η θετικότητα να υποχωρήσει κάτω από το 4% προκειμένου να διαπιστωθεί αναχαίτιση της επιδημίας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικότητας επηρεάζεται έντονα από την πορεία της επιδημίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου γίνονται πολλά τεστ και βέβαια βρίσκονται εκατοντάδες κρούσματα. Βέβαια χθες, πάνω από το 50% των κρουσμάτων εντοπίστηκε και πάλι σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, θες ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ήταν 492 και 491 αντίστοιχα, ενώ επίσης τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων αναφέρεται στη Δράμα, 147 και στην Πέλλα 122.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, διότι το ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητο. Μάλιστα κατά την χθεσινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι "Μετά από μία κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μία εκθετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και το Ε.Σ.Υ. να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε το μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια".

Για την περιοχή της Αττικής που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την πορεία της επιδημίας, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι "Στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η Αττική, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών, καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt, με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού κρουσμάτων. Ωστόσο, αυτή η διαφαινόμενη αλλά και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση, δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα Υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες στο κλεινόν άστυ".

Σύμφωνα με κύκλους ης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη, αλλά όχι τραγική. Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά δείχνει να τα καταφέρνει, καθώς αναμένεται σταδιακά να υπάρχουν και περισσότερα εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Κλειδί όμως για την όποια διαφαινόμενη αισιοδοξία είναι να μην δούμε και πάλι αυξημένα κρούσματα πέριξ των 3000 τις επόμενες μέρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τι ισχύει για τους νέους περιορισμούς ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι ισχύει για το επίδομα αναστολής και τα επιδόματα ανεργίας ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Που στέλνω SMS και οι κωδικοί - Με τεστ η είσοδος στη χώρα ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες μένουν ανοιχτές ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios