Υπουργείο Υποδομών: Αυστηροποιείται η λειτουργία εργοταξίων λόγω κορoνοϊού

Στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας για την πρόληψη και τον περιορισμό διασποράς του κορoνοϊού, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αυστηροποιεί το πλαίσιο λειτουργίας των εργοταξιακών χώρων δημόσιων έργων.

Τα μέτρα γνωστοποίησε με επιστολή στους φορείς των εργοληπτικών επιχειρήσεων ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Όπως τονίζει στην επιστολή του, «η πιστή τήρηση των παραπάνω μέτρων είναι αναγκαία για να βγούμε νικητές στη μάχη με τον Covid-19». Σύμφωνα με την επιστολή, τα μέτρα του υπουργείου είναι σύμφωνα με το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις

που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.

Σαν γενική κατεύθυνση, δίδεται ιδιαίτερη σημασία, εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας του κάθε εργαζόμενου (γάντια εργασίας, μάσκες, γυαλιά, στολές εργασίας, κ.λπ.) και σε πιο ειδικά μέτρα.

Περιληπτικά τα μέτρα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ασφαλή λειτουργία των εργοταξίων αναφέρουν: αποφυγή συνωστισμού των εργαζομένων στις εισόδους και εξόδους, σε καντίνες-εστιατόρια εντός του χώρου εργασίας, τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ τους, παρουσία γιατρού εργασίας με ευθύνη του αναδόχου και αναφορά τυχόν αδιαθεσίας, σχολαστικός καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων και επάρκεια καθαριστικών και απολυμαντικών, απαγόρευση εξωτερικών επισκεπτών, χρήση άδειας για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.α.

Τέλος το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προειδοποιεί για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή "σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο, βάσει της ΠΝΠ της 20.3.2020 (ΦΕΚ Α 68) και ειδικότερα του άρθρου 61, να προβεί στη λήψη και άλλων, πρόσθετων, μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια δημοσίων έργων, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατό η πιθανότητα εξάπλωσης το ιού covid-19".

Να θυμίσουμε πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου, ήδη ως πρώτο μέτρο είχε επιβληθεί η αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου, δημοπρατήσεων, υπογραφή συμβάσεων αλλά και η ολοκλήρωση δημόσιων έργων και έργων παραχώρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα