Κενά έδρανα

H χθεσινή συζήτηση στη Βουλή που κατέληξε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σημαδεύτηκε από τις άδειες υπουργικές καρέκλες και από την απουσία του πρωθυπουργού.

Αν ήταν μια συμβολική κίνηση για να επισημανθεί ο σεβασμός στο ρόλο της Βουλής και στη διάκριση των εξουσιών, σίγουρα δεν πέτυχε το σκοπό της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι η έρευνα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis,

συνοδεύτηκε από αλλαλαγμούς περί "σκευωρίας" και με φραστικές επιθέσεις κατά εισαγγελικών λειτουργών από την τότε αντιπολίτευση. Αντιστοίχως, η βιασύνη κάποιων τότε υπουργών να τοποθετηθούν πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, έβλαψε το ίδιο την προσπάθεια διερεύνησης.

Οπότε οι συμβολικές κινήσεις για τον σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών, περιττεύουν. Ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Γνωρίζουμε καλά ότι για τα κόμματα, η Δικαιοσύνη ειναι σεβαστή, αρκεί να ερευνά τον πολιτικό αντίπαλο.

Αν από την άλλη, η απουσία, έδειχνε τη δυσθυμία της κυβέρνησης να ταυτιστεί τόσο νωρίς στη θητεία της με μια προσπάθεια ρεβανσισμού μέσω μιας υπόθεσης με αμφίβολο αποτέλεσμα, ίσως έχει κάποια λογική.

Πώς βέβαια συνδυάζεται η δυσθυμία με την παραπομπή, αυτό είναι άλλου Σαμαρά Ευαγγέλιο.

Είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς όλη αυτή η διαδικασία, δεν θα οδηγήσει σε ένα "μαλλιοτράβηγμα δικαστικών", μια αργόσυρτη διαδικασία για να διελευκανθεί ένα "σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο", όπως ονομάστηκαν οι νόμιμες διαδικασίες που ακολούθησαν οι εισαγγελείς, όταν σκόνταψαν σε αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος προϊδέασε με την ομιλία του για το τι θα ακολουθήσει και το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ένα σόου, με αλληλοκαρφώματα, μαρτυρίες, κουτσομπολιό που θα πληγώσει την εικόνα της Δικαιοσύνης, χωρίς να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ήδη η παραπομπή του, βασίζεται σε διάφορα "σου είπα και μου είπες", ενώ η εξαίρεση Τσίπρα, αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν καλά υπολογισμένο πολιτικό χειρισμό.

Τι έμεινε λοιπόν από τη χθεσινή συζήτηση, πέρα από τις διαρροές στην ψηφοφορία και την ένταση; Μια εικόνα. Κενά καθίσματα για μια κενή διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα