Μητσοτάκης: Ανοιχτός σε προτάσεις για την ψήφο αποδήμων, τέλος του χρόνου το ασφαλιστικό

Τις θεσμικές πρωτοβουλίες των επόμενων 100 ημερών παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι τέλος του χρόνου στόχος του είναι να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και το νέο ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εν όψει των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων την Παρασκευή δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις αλλά με μία εξαίρεση, καθώς όπως είπε “δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες που κατοικούν

στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”. Δεσμεύτηκε επίσης ότι με το νέο ασφαλιστικό θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναμειωθούν οι συντάξεις. Ενώ απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ για τα κενά υπουργικά έδρανα κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου για τη Novartis και για την απουσία του ιδίου από τη συζήτηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», το οποίο εκπονείται από το υπουργείο Οικονομικών, θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων, χωρίς οι Ελληνες φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ όπως τόνισε.

Ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης έδωσε το εξής χρονοδιάγραμμα των επόμενων 100 ημερών:

*Το νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο, που εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στην μεταφορά επιβατών και ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου. Σε αυτό θα συμπεριληφθούν και ρυθμίσεις για την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

*Υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποιο καθιερώνει τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη -με τις χρήσεις γης, τις ιδιοκτησίες και κάθε στοιχείο που θέλει να ξέρει κάθε υποψήφιος επενδυτής, θεσμοθετεί την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ως βραχίονα της οικονομικής διπλωματίας και ανοίγει το δρόμο για τη μετάβαση στην 5η γενιά ασύρματων δικτύων -με τους τους όρους για την εγκατάσταση των κεραιών τους.

*Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια.

*Σε δημόσια διαβούλευσης και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

*Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

*Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστεί και το νέο Φορολογικό, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, καθώς και σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων.

*Πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: Η ψήφος στους απόδημους Έλληνες. Η αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια. Και το νέο Ασφαλιστικό. Το οποίο όπως δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης: “θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Ήμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και για να μη σπεύσουν κάποιοι να προεξοφλήσουν, καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί”.

Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού

Έκανε βέβαια εκτενή αναφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

“Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, το σχετικό διάλογο” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Και προανήγγειλε ότι στις συναντήσεις του την Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς θα προσέλθει “με διάθεση να κάνουμε τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί κοινός τόπος” δηλώνοντας: “Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις, με μία εξαίρεση: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Το μήνυμα αυτό πήγαινε ειδικότερα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης: “Λένε κάποιοι να ψηφιζουν οι απόδημοι βουλευτές αλλά όχι για πρωθυπουργό, εισηγούνται προτάσεις που είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πάντως θέλοντας να πετάξει το μπαλάκι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως στον Αλέξη Τσίπρα: “Σε κάθε περίπτωση εγώ θα εξαντλήσω τις δυνατότητες μου να βρεθεί κοινός τόπος”. Ενώ σημείωσε ότι θα ήταν “ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του πολιτικού συστήματος” να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από 300 βουλευτές.

Οικονομία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κάνοντας απολογισμό των δυομιση πρώτων μηνών διακυβέρνησης, ενώ ειδική μνεία έκανε μεταξύ άλλων στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Σημείωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%. “Τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο. Ενώ τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ανεβαίνει στα 1.010 ευρώ” εξήγησε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε καυστικά: “Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα “σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που ζητούσαν” και ανακοίνωσε οτι πριν λίγο η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε για πρώτη φορά στην Ιστορία της έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. “Για να το πω λαϊκά, μας πληρώνουν για να μας δανείζουν”, σχολίασε μάλιστα χαμογελώντας.

Μεταναστευτικό

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και μεταναστευτικό, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου και θα αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ενώ τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας.

“Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης”, είπε.

Novartis

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου για Novartis.

“Για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης” δήλωσε εκτιμώντας ότι αυτό προκάλεσε αμηχανια στο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν γιατί η Κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Η εικόνα των κενών εδράνων δε συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά όχι με την υπουργική αλλά τη βουλευτική τους ιδιότητα για αυτό δεν καθόντουσαν στα υπουργικά αλλά στα βουλευτικά έδρανα.”

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “ως κυβέρνηση του χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες” και ότι “ με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους”, σχολιάζοντας ότι “τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης.”

Keywords
Τυχαία Θέματα