Κατρούγκαλος: "Να σταματήσει η φοβικότητα της χώρας"

«Να σταματήσει η φοβικότητα της χώρας, η Ελλάδα έχει να παίξει ρόλο ειρήνης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπερασπιζόμενος την Συμφωνία των Πρεσπών κι επισημαίνοντας ότι «οι εθνικοί μας στόχοι ικανοποιήθηκαν στο 110%».

Ο Γ. Κατρούγκαλος απέρριψε τις τοποθετήσεις που ζητούν να μην υπάρξει καμία λύση στο Μακεδονικό παρατηρώντας ότι η Ελλάδα

έχει και νομική υποχρέωση να καταλήξει σε λύση παρατηρώντας ότι δεν είναι απλό η χώρα μας να εμφανίζεται ως «διεθνής παραβάτης» ενώ «βασίζουμε τα Εθνικά μας δίκαια στο Διεθνές Δίκαιο».

Υπογράμμισε ότι η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας έχει υποχρέωση να αλλάξει την ονομασία της «έναντι όλων και στο εξωτερικό και το εσωτερικό», κάτι που κατοχυρώνεται και με συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Όσον αφορά τη διαλυτική αίρεση, τη δυνατότητα δηλαδή ανατροπής της Συνταγματικής Αναθεώρησης αν η Ελλάδα δεν κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ασκεί έντονη κριτική η αντιπολίτευση, ο Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «ούτε προβλέπεται, ούτε απαγορεύεται» από την Συμφωνία.

Θερμά λόγια για τον Νίκο Κοτζιά κι όσα κατάφερε στις διαπραγματεύσεις

Ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε με θερμά λόγια για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών παρατηρώντας ότι η διαδικαστική σειρά κι η υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης πριν την κύρωση από την μεριά της Ελλάδας ήταν «από τις μέγιστες κατακτήσεις της διαπραγμάτευσης και του Ν. Κοτζιά».

Μάλιστα, ο Γ. Κατρούγκαλος θύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρούσε «αδιανόητο» να αλλάξει η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας με συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που κατάφερε ο Ν. Κοτζιάς. «Τεράστια υποκρισία» τα περί μυστικής διπλωματίας.

Αναφέρθηκε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «μυστική διπλωματία» και της καταλόγισε «τεράστια υποκρισία» καθώς ι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν καταφύγει στην μυστική διπλωματία. Ο Γ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε τον Νίκο Μέρτζο και τις αποκαλύψεις του ότι είχε κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Κίρο Γκλιγκόροφ εκ μέρους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για λύση στο ζήτημα της ονομασίας με το όνομα «Σλαβομακεδονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα