Καθημερινό φαινόμενο το "πάμε πλατεία" - Ανησυχία στις αρχές

Πονοκέφαλος για την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία έχουν καταντήσει οι πλατείες και τα πάρκα, που σε καθημερινή πλέον βάση κατακλύζονται από κόσμο.

Δεν είναι μόνο η περίπτωση της Πλατείας Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, όπου εκεί τουλάχιστον την Τετάρτη, δεν δείχνει να ήταν και εντελώς αυθόρμητη η προσέλευση των νεαρών, αφού και συνθήματα συγκεκριμένα υπήρχαν και μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναγνώρισαν οι αστυνομικοί στο σημείο. Εντέλει, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Αστυνομία προτίμησε να μην οδηγηθεί σε σύγκρουση,

για να μην υπάρξουν επιπτώσεις και στην γειτονιά και έτσι περίπου στις 2 τα ξημερώματα, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν.

Συνωστισμός κόσμου όμως καταγράφηκε και σε άλλα σημεία, όπως στις Πλατείες Βαρνάβα, στο Παγκράτι, στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, στον Λυκαβηττό, στην Ακρόπολη και σε διάφορα άλλα σημεία. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πήγαν αστυνομικοί και έκαναν συστάσεις και ο κόσμος αποχώρησε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πήγαν και οι δήμαρχοι.

Οι δυσκολίες είναι δεδομένες ειδικά όσο βελτιώνεται ο καιρός και με δεδομένη την κόπωση του πολυήμερου εγκλεισμού, ενώ εξίσου δεδομένη είναι και η δύσκολη θέση της Αστυνομίας που έχει αναγκαστεί να έχει έναν πολύ άχαρο ρόλο σε όλη αυτή την κατάσταση. Πρακτικά, ο μόνος τρόπος να μπορέσει να πετύχει αυτή η δεύτερη φάση, της «νέας καθημερινότητας» λόγω κορονοϊού, είναι οι ίδιοι οι πολίτες να κατανοήσουν πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες τόσο για τους ίδιους όσο και για την δημόσια υγεία.

Αναφορικά με τους ελέγχους που συνεχίζονται και διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων, χθες Τετάρτη 6 Μαΐου, για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν 38 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, εκ των οποίων 34 των 150 ευρώ και 4 των 300 ευρώ (ο διπλασιασμός του προστίμου είναι για παραβάσεις σε νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα). Συγκεκριμένα, 22 στην Αττική, 5 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στο Βόρειο Αιγαίο, 3 στην Ήπειρο, μία στη Δυτική Ελλάδα, μία στην Κρήτη και μία στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 129 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα και συγκεκριμένα 125 των 150 ευρώ και 4 των 300 ευρώ.

Για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ.) βεβαιώθηκαν 131 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 50 στην Κεντρική Μακεδονία, 19 στη Θεσσαλονίκη, 14 στη Δυτική Ελλάδα, 12 στην Κρήτη, 11 στην Αττική, 5 στη Στερεά Ελλάδα, 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στη Θεσσαλία, 3 στην Ήπειρο, 3 στην Πελοπόννησο, 2 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και μία στα Ιόνια Νησιά.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου, έχουν βεβαιωθεί 306 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κλπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και συνελήφθησαν 4 άτομα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 582 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 561 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ: Τι ισχύει και πότε ανοίγουν λύκεια, γυμνασια, δημοτικά ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Άρση μετρων για καταστήματα. Πότε και ποιά ανοίγουν ΕΣΤΙΑΣΗ: Πότε και με ποιους κανονισμούς ανοίγουν μπαρ και καφετέριες ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ: Τι ισχύει για τον νέο τρόπο λειτουργίας των κομμωτηρίων ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα, τι πρόστιμα προβλέπονται
Keywords
Τυχαία Θέματα