Καταφύγιο ζώων: Πριν υιοθετήσεις ένα ζώο, σκέψου το πολύ καλά

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα περισσότερα κέντρα διάσωσης ζώων και καταφύγια κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πετύχουν τους στόχους τους, να βρουν σπίτι και να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή στα εγκαταλελειμμένα ζωάκια που έχουν υπό την φροντίδα τους.

Δεν είναι δικό τους λάθος όταν δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολλά με τόσο περιορισμένες πηγές πόρων και μία ατελείωτη ουρά από εγκαταλελειμμένα κατοικίδια που χρειάζονται σπίτι.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η "σκοτεινή πλευρά" του επαγγέλματος διάσωσης ζώων δεν ακούγεται ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα

να μην γνωρίζει ο κόσμος τί συμβαίνει. Σαν αποτέλεσμα δεν αντιμετωπίζεται το θέμα αλλά μεγεθύνεται ολοένα και περισσότερο.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι ένα κέντρο διάσωσης ζώων "ανοίχτηκε" και μοιράστηκε με τον κόσμο τα προβλήματα του επαγγέλματος.

Ένα κιβώτιο γεμάτο κουτάβια

Αυτό που οδήγησε ένα μέλος του προσωπικού του ιδρύματος διάσωσης κατοικίδιων Paws and Hooves να ανοιχτεί, ήταν μία δραματική 'συνάντηση' που είχε με ένα κιβώτιο γεμάτο εγκαταλελειμμένα κουτάβια έξω από την πόρτα του κέντρου τους.

Σύμφωνα με το κέντρο που εδρεύει στην Οκλαχόμα, βρήκαν ένα πλαστικό κουτί κλειστό και με τρύπες σκαλισμένες ώστε να μπαίνει αέρας. Όταν ένας υπάλληλος το άνοιξε, αντίκρισε πολλά μωρά σκυλάκια. Συγκεκριμένα ήταν δέκα σε αριθμό, όλα στοιβαγμένα μέσα, μετά βίας να χωράνε και βρεγμένα λόγω του υπερβολικά περιορισμένου χώρου που είχαν.

Το πιο σοκαριστικό είναι ότι αυτό αποτελεί ένα συνηθισμένο θέαμα για τους εργαζόμενους στο καταφύγιο ζώων.

Εξοργισμένος και απογοητευμένος από το γεγονός ότι έρχεται σε επαφή τόσο συχνά με τέτοιου είδους εικόνες, ο υπεύθυνος του κέντρου αποφάσισε να γράψει μία ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη προς όλους τους ιδιοκτήτες ζώων ή σε όποιον σκέφτεται να υιοθετήσει κάποιο ζωάκι.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί

Αρχικά ο αποστολέας αποκάλυψε ότι αντίθετα με αυτό που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, τα περισσότερα καταφύγια ζώων δεν έχουν τους πόρους και τις πηγές εσόδων ώστε να αναλάβουν τα κατοικίδια που είναι ανεπιθύμητα σε μια ολόκληρη κοινωνία.

Μη έχοντας αρκετό χώρο, φαγητό και χρήματα για να κρατήσουν και να φροντίσουν όλα τα ζώα μέχρι να βρουν νέο σπίτι, τα καταφύγια συχνά αναγκάζονται να κάνουν ευθανασία στα ζωάκια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου 6,5 εκατομμύρια κατοικίδια στέλνονται σε κάποιο καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Από αυτόν τον τεράστιο αριθμό, περίπου στο 1,5 εκατομμύριο γίνεται ευθανασία. Τα υπόλοιπα είτε επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους, είτε δίνονται για υιοθεσία.

Η ανάρτηση του υπεύθυνου στο Facebook:

"Δεχόμαστε κλήσεις ΌΛΗ ΜΈΡΑ, που 'καταπίνουμε' καθημερινά, και ακούμε συνεχώς πόσο άκαρδοι είμαστε που δεν δεχόμαστε κάποια ζώα. Γιατί να είμαι εγώ ο κακός όταν ο σκύλος ή η γάτα σου γέννησε για πέμπτη φορά ενώ δεν έχεις λεφτά να τα κρατήσεις; Υπάρχουν ΆΠΕΙΡΑ προγράμματα εκεί έξω για να κάνεις στείρωση στο ζώο σου με έκπτωση".

Στη συνέχεια υπενθύμισε μερικούς από τους πιο αποτρόπαιους τρόπους που ανεύθυνοι ιδιοκτήτες έδιωξαν τα κακόμοιρα κατοικίδιά τους. "Κάποτε είχα βρει μία στοίβα κουτάβια πνιγμένα μέσα σε κουτί και μία άλλη φορά αντίκρισα ένα κουτί με σκυλάκια που είχαν πεθάνει από το κρύο".

Τί μπορούμε να κάνουμε

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κτηνίατρος ενθάρρυνε τους ανθρώπους που αποφασίζουν να υιοθετήσουν κάποιο ζώο να είναι υπεύθυνοι για την ενέργεια που πρόκειται να κάνουν, ενώ ελπίζει να μάθουν να ζητούν για βοήθεια αντί να πετάνε τα κατοικίδιά τους.

Από την κοινότητα φιλοξενίας Γερμανικών Ποιμενικών σκύλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα