Κακοκαιρία: Τι είναι η γραμμή λαίλαπας που σάρωσε την ανατολική Ελλάδα

Μια γραμμή λαίλαπας δημιουργήθηκε με το γρήγορο πέρασμα της μετωπικής διαταραχής από τον ελληνικό χώρο δημιουργώντας προβλήματα και στην Αττική, και περισσότερο στο Νέο Ηράκλειο.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Κολυδάς ο όρος γραμμή λαίλαπας αναφέρεται σε καταιγίδες που είναι οργανωμένες κατά μήκος μιας γραμμής ή ζώνης και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη συνήθως η γραμμή λαίλαπας σχηματίζεται στο θερμό τομέα των μετωπικών υφέσεων μπροστά από το ψυχρό μέτωπο.

Στον

παραπάνω χάρτη από το ραντάρ της ΕΜΥ στις 6 η ώρα το πρωί διακρίνεται το οργανωμένο σύστημα καταιγίδων σε γραμμή λαίλαπας να σαρώνει την ανατολική χώρα από το ύψος της Χαλκιδικής έως τα ααντολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Μετά από 2 περίπου ώρες το σύστημα έχει περάσει στο Αιγαίο και κατευθύνεται στις ανατολικές νησιωτικές περιοχές επηρεάζοντας επίσης και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η δημιουργία της γραμμής λαίλαπας συνδέεται με την κυματοειδή μορφή που παίρνει η ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, όπως συμβαίνει στην υπήνεμη πλευρά μιας οροσειράς με τα κύματα όρους.

Δείτε παρακάτω ένα απλό και κατανοητό βίντεο για να καταλάβετε τι είναι η γραμμή λαίλαπος (MetOffice).

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα