Καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων

Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, ως κρίσιμο μέσο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, οδήγησε στην ανάπτυξη πλήθους εφαρμογών σε προϊόντα τεχνολογίας (smartphones, tablets, κλπ), μέσω των οποίων διευκολύνονται οι υγειονομικές αρχές και οι οργανισμοί στο έργο τους.

Η συλλογή τοποθεσιών που επισκέφθηκε κάποιος, διαδρομών που ακολούθησε, το χρόνο που αυτό συνέβη ή τη διάρκεια,

τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ή σε κοντινή απόσταση και πλήθος άλλων στοιχείων αποτελούν το αντικείμενο συλλογής τέτοιων εφαρμογών.

Ταυτόχρονα, διαδικασίες όπως η «θερμομέτρηση» των ατόμων για την είσοδό τους, για παράδειγμα, σε μια υπηρεσία, γενικεύτηκαν ως μέσο πρόληψης της εξάπλωσης του ιού. Τέτοιες πρακτικές οδήγησαν στη συλλογή ειδών/κατηγοριών προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητα πολλά από αυτά, για τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία στους φορείς που τα συνέλεγαν, ως προς το πλαίσιο κάτω από το οποίο η συλλογή αυτή γίνεται, ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται, τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται.

Η σε τέτοιο βαθμό και έκταση συλλογή απλών και «ευαίσθητων» δεδομένων δεν είναι “business as usual”.

Η σημασία του θέματος αυτού αναδείχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, το οποίο εξέδωσε οδηγίες σχετικά, όπως αντίστοιχα έπραξε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι οδηγίες αυτές τηρήθηκαν/τηρούνται.

Σε κοινή τους δήλωση τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι οργανώσεις τους εφιστούν την προσοχή στη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, απλών και ευαίσθητων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.

Η αξία της συλλογής και επεξεργασίας τέτοιων δεδομένων, με πολλούς και διάφορους τρόπους, συμβάλει καθοριστικά στην ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και, συνεπώς, στην αύξηση της ικανότητας ελέγχου της κατάστασης και αποτύπωσης μιας ακριβέστερης εικόνας.

Όμως, η εκτεταμένη συλλογή τέτοιων δεδομένων ενέχει δυο κύριους κινδύνους:

Αφενός, από «έκτακτη» κατάσταση να καταστεί μόνιμη και, αφετέρου, τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους συλλέχθηκαν.

Ο Θόδωρος Μπλίκας είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MBA Certified Data Protection Officer

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι,kabanaki