Κ2: Ορειβάτες πέρασαν πάνω από ετοιμοθάνατο αχθοφόρο για να σπάσουν παγκόσμιο ρεκόρ - Τι απαντούν

Μία απίστευτη ιστορία διαδραματίστηκε στα 8.611 μέτρα στο Κ2, στο δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το Έβερεστ, όπου ένας αχθοφόρος έχασε τη ζωή του, ενώ συνόδευε ομάδα ορειβατών που πραγματοποιούσαν αποστολή στο "άγριο βουνό", όπως είναι επίσης γνωστό.

Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και την υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν, και η ονομασία "άγριο βουνό" προέκυψε εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας, το δεύτερο ανάμεσα στις

κορυφές άνω των οκτώ χιλιάδων μέτρων.

Ο αχθοφόρος, ονόματι Mohammed Hassan, έπεσε από μία προεξοχή στο K2 και έμεινε ξαπλωμένος στο χιόνι, ενώ βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, απεικονίζουν το γκρουπ των ορειβατών να περπατά δίπλα του. Ο αχθοφόρος έχασε τη ζωή του λίγες ώρες αργότερα.

Ανάμεσα στους ορειβάτες βρισκόταν και η Κριστίν Χαρίλα (Kristin Harila), η οποία μιλώντας στο BBC, δήλωσε συντετριμμένη για το τραγικό γεγονός, τόνισε όμως ότι η ομάδα της προσπάθησε να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον νεαρό αχθοφόρο και μάλιστα κάτω από τόσο επικίνδυνες συνθήκες.

"Είναι ένα τραγικό ατύχημα... εδώ είναι ένας πατέρας και ένας γιος και ένας σύζυγος που έχασαν τη ζωή του εκείνη την ημέρα στο Κ2. Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ λυπηρό που τελείωσε έτσι", είπε.

Η Νορβηγίδα ορειβάτης κατευθυνόταν προς την κορυφή του K2 για να σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ και να γίνει μαζί με την ομάδα της η ταχύτερη ορειβάτης που ανέβηκε σε όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων (26.000 πόδια).

Δέχθηκε όμως πυρά, καθώς όπως την κατηγορούν επικεντρώθηκε στον στόχο της, βάζοντάς τον πάνω από τη ζωή του άτυχου αχθοφόρου.

Ωστόσο, είπε ότι τα πλάνα που δείχνουν ορειβάτες να περνούν πάνω από τον Mohammed Hassan τραβήχτηκαν μετά από ώρες και ενώ προσπαθούσαν επί ώρες να τον σώσουν.

Δύο ορειβάτες από την Αυστρία, ο Philip Flämig και ο Wilhelm Steindl, που εκείνη την ημέρα ήταν επίσης στο βουνό, αλλά είχαν ακυρώσει την ανάβασή τους λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών και χιονοστιβάδας, δημοσίευσαν υλικό που δείχνει ανθρώπους να περνούν πάνω από τον αχθοφόρο.

Ο εικονολήπτης Philip Flämig επέστρεψε στη βάση και όταν παρακολούθησε τα πλάνα που είχε τραβήξει το drone σοκαρίστηκε, αφού είδε έναν άνδρα να έχει πέσει και να έχει μείνει κρεμασμένος ανάποδα, ενώ ορειβάτες τον προσπερνούν κατά την ανάβασή τους.

"Είδαμε έναν άντρα ζωντανό, ξαπλωμένο στο συγκεκριμένο σημείο συμφόρησης. Και άνθρωποι περνούσαν από πάνω του στο δρόμο προς την κορυφή. Δεν υπήρξε αποστολή διάσωσης", είπε ο Steindl στο BBC.

Ο Hassan δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από ένα άτομο, "ενώ όλοι οι άλλοι" κινούνταν προς την κορυφή με μία "βιασύνη", δήλωσε ο Flämig στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

"Κάναμε ό,τι μπορούσαμε"

Η Kristin Harila ωστόσο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς εναντίον της, λέγοντας στο CNN: "Ήμασταν εκεί όταν έπεσε, αλλά δεν τον είδαμε να πέφτει. Τον είδαμε κρεμασμένο στο σχοινί και προσπαθήσαμε να τον σώσουμε".

Αντιδρώντας με οργή σε αυτό που αποκάλεσε "αναίσθητη κοινοποίηση βίντεο και φωτογραφιών της τραγωδίας" χωρίς τη συγκατάθεσή της, περιέγραψε τι συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας.

Μιλώντας στο πρόγραμμα The World Tonight του BBC, η ορειβάτης είπε ότι μέλη της ομάδας της προσπάθησαν να βοηθήσουν τον αχθοφόρο, αλλά "δεν ήταν δυνατό" να τον επαναφέρουν στη στενή διαδρομή, η οποία ήταν γεμάτη με άλλους ορειβάτες.

Είπε επίσης ότι ο Hassan "δεν ήταν μέλος της ομάδας μας" και δεν τον είχε δει να πέφτει, αλλά ότι δεν έμεινε μόνος όταν η μεγαλύτερη ομάδα διαπίστωσε ότι είχε τραυματιστεί.

"Προσπαθούσαμε να τον σώσουμε, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για πολλές ώρες... είναι ένα πολύ, πολύ στενό μονοπάτι. Πώς θα σκαρφαλώναμε και θα διασχίζαμε και θα κουβαλούμε [ένα άτομο]; Δεν είναι δυνατόν", είπε η ίδια.

Σε παλαιότερη ανάρτησή της στο Instagram που περιγράφει τι συνέβη, η Νορβηγίδα ορειβάτης είπε ότι περπατούσε όταν είδε την άλλη ομάδα που ήταν ο αχθοφόρος λίγα μέτρα μπροστά πριν συμβεί το "τραγικό ατύχημα". Είπε ότι κανείς δεν φταίει για τον θάνατό του, προσθέτοντας ότι αποφάσισε να κάνει τη δήλωση για να σταματήσει τη διάδοση "παραπληροφόρησης και μίσους".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ορειβάτες,oreivates