Η κυβέρνηση ποντάρει στις εικόνες "νόμου και τάξης" στα Εξάρχεια

Παρά τις καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία και καταστολή στα Εξάρχεια, στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για το χειρισμό της χθεσινής πορείας του Πολυτεχνείου με σιδηρά πυγμή στο πλαίσιο του δόγματος “νόμος και τάξη”.

Ήταν χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε και στην "ασφάλεια για όλους".

Μετά από μία περίοδο εσωστρέφειας και μουρμούρας στη Νέα Δημοκρατία

με αφορμή το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τα γαλάζια στελέχη ποντάρουν στην ικανοποίηση του συντηρητικού ακροατηρίου αλλά και κεντρώων “νοικοκυραίων” με τις εικόνες των ΜΑΤ στην πλατεία του φερόμενου “αβάτου” των Εξαρχείων και τις αύρες, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας να ρίχνουν φως με προβολείς και τις εφόδους στα σπίτια και τις “προληπτικές έρευνες”, την άσκηση αστυνομικής βίας και τις δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.

Μάλιστα σχολιάστηκε ότι μετά από πέντε χρόνια μπήκαν ξανά το βράδυ του Πολυτεχνείου τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, τα οποία άλλωστε η κυβέρνηση έχει καταστήσει σύμβολο της επιβολής του νόμου και τάξης. Εξάλλου με τον περιορισμό των επεισοδίων στα Εξάρχεια, υπάρχει το αφήγημα περί του αβάτου στο οποίο κινούνται ύποπτα στοιχεία και του περιορισμού της χρήσης βίας εκεί, καθώς και περί επιστροφής στην κανονικότητα, αφού στην καθεαυτή πορεία δεν άνοιξε ρουθούνι.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε “φασιστική επίθεση” την παρέμβαση του Ρουβίκωνα με φυλλάδια στο σπίτι του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα θέματα ασφάλειας αναμένεται να παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς εξάλλου μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου το επόμενο crash test είναι η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή συνεχίζει να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπίζεται την ανομία, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στις πορείες με τους “γνωστούς- αγνώστους μπαχαλάκηδες”. Εξάλλου στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι η σιωπηρή πλειοψηφία δεν επικροτεί τα επεισόδια και υποστηρίζει την “μηδενική ανοχή”, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη μειοψηφία.

Από τη ΝΔ εν τω μεταξύ θέλησαν να υποβαθμίσουν την κίνηση Τσίπρα να τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας καυστικά ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήγε μόνο μέχρι τη Μεγάλη Βρετάνια και δεν έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ όπου καταλήγει η πορεία και όπου από το μπλοκ του ΚΚΕ εκτοξεύθηκαν μπουκάλια στο μπλοκ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει τη συνταγματική αναθεώρηση, η συζήτηση για την οποία στην ολομέλεια ξεκινά σήμερα με την ψηφοφορία να έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην έναρξη της συζήτησης σήμερα στη Βουλή, ενώ στις δύο το μεσημέρι θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης είναι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την περιφερειακή διακυβέρνηση με το οποίο θα μεταβιβαστούν αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στις περιφέρειες, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει προς το παρόν τι θα γίνει με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αν και δεν είναι στην ατζέντα (καθώς για τις μετεγκαστάσεις η συνεννόηση γίνεται με τους δημάρχους και όχι τους περιφερειάρχες και συχνά απευθείας με τους ξενοδόχους που διαθέτουν δωμάτια για τους πρόσφυγες), αναμένεται προφανώς να τεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα