Η εβδομάδα του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" στην Κουμουνδούρου - Την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις

Εβδομάδα έντονης αντιπαράθεσης ξεκινά σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που είναι προγραμματισμένη για το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για μείζονα θέματα που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι τάσεις ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους και τις επόμενες ημέρες η σύγκρουσή τους, τόσο στο προσκήνιο, όσο κυρίως στο παρασκήνιο, εκτιμάται ότι θα είναι σφοδρή για πέντε τουλάχιστον θέματα.

Πρώτο

θέμα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, με την προεδρική πλειοψηφία να επιμένει ότι στην κρίση των μελών θα πρέπει να τεθεί το όνομα του κόμματος. Η πρότασή τους είναι να προστεθεί δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα συνθετικό που θα δείχνει το άνοιγμα του κόμματος, όπως πχ το «Πράσινη Συμμαχία». Στην αλλαγή του ονόματος αντιδρά η μειοψηφία, που επιμένει πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει δημοψήφισμα, για το οποίο σημειωτέον είχε αντιρρήσεις, θα πρέπει να μπουν ως ερώτημα πολιτικά επίδικα, όπως πχ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ή κατά των εξορύξεων κοκ.

Δεύτερο θέμα είναι εάν το δημοψήφισμα, που προγραμματίστηκε για τις 5 και 6 Απριλίου, με στόχο να ενεργοποιηθούν τα μέλη και να εγγραφούν νέα στο κόμμα, θα είναι όντως «συμβουλευτικό», όπως προτείνει η Πολιτική Γραμματεία ή εάν θα είναι δεσμευτικό. Το δεσμευτικό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος είναι και το λογικό, αφού είναι αδιανόητο την απόφαση της κομματικής βάσης να την αλλάζει ένα όργανο του κόμματος, ακόμα και αν αυτό είναι το ανώτατο συλλογικό του όργανο, το Συνέδριό του!

Τρίτο θέμα αποτελεί το ερώτημα πού θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για μείζονα θέματα διεξαγωγής του Συνεδρίου, όπως πχ ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό, πού θα εγκριθούν οι Θέσεις κοκ. Μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου επιμένει πως το μόνο νομιμοποιητικό όργανο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία επιμένει όμως ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Τέταρτο θέμα είναι ποιοι θα συμμετέχουν ως αριστίνδην, χωρίς δηλαδή εκλογή αλλά με ορισμό, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι εκτιμούν πως πρέπει να συμμετέχουν και τα περίπου 765 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, κάποιοι άλλοι το πολύ 100-150 πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία, που θα τα ορίσουν πιθανόν και με εσωτερική τους ψηφοφορία οι διάφορες κινήσεις, όπως πχ η «Γέφυρα» κλπ.

Πέμπτο θέμα στη σειρά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στην ιεράρχηση, η απόφαση για τον απολογισμό της πορείας του κόμματος από το προηγούμενο του κόμματος έως τώρα, χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να κριθεί και η κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα. Ο απολογισμός δεν συνδέεται απλώς με τις διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική και τη στρατηγική του κόμματος, αλλά συνδέεται ευθέως και με τα πρόσωπα που εφάρμοσαν αποτυχημένες πολιτικές και χρησιμοποιείται εν πολλοίς και ως πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών συσχετισμών. Σχετική εισήγηση επί του απολογισμού θα αποτελέσει ασφαλώς η εισήγηση των «σοφών» του κόμματος, Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκου Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και το Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένο για τις 6 Μαρτίου και επί ένα τριήμερο. Και αυτό, καθώς η Νεολαία γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί στην εσωτερική διαμάχη που διεξάγεται στο κόμμα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη, ενώ θα ακολουθήσει και συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα