Η Ελλάδα "χτίζει" την δική της επενδυτική πρόταση

Για ακόμη μια χρονιά τα στελέχη του ΧΑ, αλλά και αυτά των εισηγμένων σε αυτό εταιρειών βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να "πείσουν" τους επενδυτές για την αξία, αφενός των εταιρειών τους, αφετέρου για την αξία της Ελλάδας και αυτό ίσως να είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο.

Oι εισηγμένες εταιρείες πραγματοποίησαν πλήθος συναντήσεων, περισσότερες από 650, τόσο με παλαιούς "παίκτες", όσο και με νεότερους που ως στόχο είχαν να γνωρίσουν την Ελλάδα,

να μάθουν για αυτή και κυρίως να κατανοήσουν τις προοπτικές που η χώρα παρουσιάζει προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους επενδυτικό "story" που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα και θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για να εισρεύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο "φρέσκο χρήμα".

Βεβαίως η συγκυρία για το ΧΑ δεν ήταν η καλύτερη δυνατή κοιτάζοντας τις αποδόσεις των τελευταίων μηνών, παρά ο γεγονός ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο υπήρχε ένα ιδιαίτερα θετικό "story", η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια. Στο σημείο αυτό μάλιστα κρίσιμη ήταν η παρουσία, στο Λονδίνο, του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου που χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη, Έλληνα πολιτικού, στα χρόνια που το Ελληνικό Χρηματιστήριο επισκέπτεται το Λονδίνο. Μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκπλήξεις που θα αποσταθεροποιήσουν την πορεία της χώρας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει προχωρήσει όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, τόσο στο project του Ελληνικού, όσο και άλλα μεγάλα έργα όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, διαβεβαιώνοντας στην ουσία πως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στα έργα ανάπτυξης και τις μεγάλες επενδύσεις.

Μιλώντας τώρα καθαρά επενδυτικά, οι συναντήσεις των εκπροσώπων του ΧΑ με τους Fund Manager και τους αναλυτές κινήθηκαν περισσότερο διερευνητικά, καθώς οι περισσότεροι ήταν καλά ενημερωμένοι για την Ελλάδα και έτσι το στοιχείο της έκπληξης είναι κάτι που δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε! Βεβαίως ένα στοιχείο που αρχικά θα πρέπει να τονισθεί είναι αυτό της ύπαρξης νέων "παικτών" που "βλέπουν" το ΧΑ και συνολικά την Ελλάδα χωρίς όμως και πάλι να υπόσχονται πως οι συναντήσεις αυτές θα οδηγήσουν απαραίτητα και σε τοποθετήσεις.

Σε ότι αφορά επιμέρους τους κλάδους και τις εταιρείες οι επενδυτές κοιτούν με ενδιαφέρον μετοχές, τόσο της μεσαίας, όσο και της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ σε ότι αφορά τις τράπεζες θα λέγαμε πως η στάση τους είναι επιφυλακτική.

Θα μπορούσαμε, συμπερασματικά να πούμε, πως το ελληνικό χρηματιστήριο "χτίζει", ξεκινώντας από το Λονδίνο, την δική του επενδυτική πρόταση.

*Ο Γιάννης Διονάτος είναι δημοσιογράφος για περισσότερα από 20 χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Παράλληλα, τα τελευταία 11 χρόνια έχει την ευθύνη των διαδικτυακών τόπων EMEA.gr και STARTUPPER.gr που έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα τους στον χώρο της ηλεκτρονική ενημέρωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα