Φ. Ιωάννου - ΕΤΕ: Οι τέσσερις παράμετροι που κρίνουν την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Με δεδομένο ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει στόχο να έχουν μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2022, το τοπίο την επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα διαφορετικό, τόνισε η κα Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, αναλύοντας τέσσερις παραμέτρους που θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωσή του.

α) Η πρώτη παράμετρος σχετίζεται με τη γεωπολιτική κρίση. Δεν

έχουμε καμία ανησυχητική πρώιμη ένδειξη αλλά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

β) Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο τέλος των προγραμμάτων στήριξης. Μένει να δούμε πως θα συμπεριφερθούν οι δανειολήπτες μετά το α’ τρίμηνο του 2022. Δεν έχουμε καμία πρώιμη ένδειξη προς το παρόν που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα έχουμε νέες ροές ΜΕΔ αλλά χρειάζεται στενή παρακολούθηση.

γ) Η τρίτη παράμετρος σχετίζεται με την πλήρη έναρξη του νέου πτωχευτικού. Έχουμε μια σειρά από αλλαγές δηλαδή που θα φέρει το πλήρες roll out του νέου πτωχευτικού που μένει αν δούμε πως θα επηρεάσει το τοπίο.

δ) Τέλος, ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η δευτερογενής αγορά των ΜΕΔ, οι συσχετισμοί της αγοράς και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από αυτή την αγορά για το τραπεζικό σύστημα. Η υλοποίηση των σχετικών business plans από τους servicers θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την Τράπεζα σε δύο πυλώνες: 1) μέσα από την αποθεραπεία των ίδιων των δανείων ως αποτέλεσμα της ενεργητικής διαχείρισης (reperforming portfolio) και 2) μέσα από την χρηματοδότηση των ακινήτων που θα αλλάξουν χέρια.

Η κα Ιωάννου επεσήμανε ότι μόνο στα τελευταία 3 χρόνια πρέπει να έχουν μεταβιβαστεί πάνω από 70 δισ. ευρώ ΜΕΔ μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις. Τώρα αυτά τα δάνεια θα πρέπει να τα διαχειριστούν οι servicers για να φέρουν τις ανακτήσεις που έχουν υπολογιστεί στα σχετικά business plans.

«Τα recoveries μπορούν να έρθουν κατά βάση με δυο τρόπους: είτε θεραπεύοντας το δάνειο, δίνοντας βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε βιώσιμους δανειολήπτες, είτε μέσω της ρευστοποίησης των assets που είναι σε εξασφάλιση των δανείων. Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο είτε ως οι φυσικοί αγοραστές των χαρτοφυλακίων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα (reperforming portfolios) είτε παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα, χρηματοδοτώντας τους τελικούς αγοραστές των assets που θα βγουν σε πλειστηριασμούς, θα αλλάξουν χέρια κλπ.

Εμείς ως ΕΤΕ θεωρούμε ότι αυτή η αγορά (και οι δύο πυλώνες) θα φτάσει τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ δάνεια στην επόμενη 3ετία-4ετία, άρα ένα μέγεθος πολύ σημαντικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιωάννου - ΕΤΕ,ioannou - ete