Έτοιμοι οι έξι διαγωνισμοί της Πατρών - Πύργου

Για την πρόοδο των έργων της πολύπαθης Πατρών - Πύργου, μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννη Κουτσούκου με θέμα: «Ορατός πλέον ο κίνδυνος να μείνει η Ηλεία εκτός του εθνικού δικτύου των αυτοκινητοδρόμων με βάση τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης στον πολύπαθο δρόμο Πάτρα - Πύργος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τον δρόμο που ενώ ήταν

η συνέχεια της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα και που με τον Ν. 4219/2013 αποφασίστηκε η εξαίρεση του τμήματος «Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα» από τη σύμβαση παραχώρησης, έπρεπε να εξεταστεί από την αρχή η βιωσιμότητα αυτού του έργου, αλλά και η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχε και το όριο που βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 20.000 οχήματα για μέση ημερήσια κυκλοφορία με αν κάνουν έκπτωση, 15.000.

«Επομένως, όπως αποδείχθηκε και από τις μελέτες βιωσιμότητας που έγιναν στη συνέχεια και με τον Οργανισμό JASPERS, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν δεν είχαμε εκπτώσεις της τάξης του 50%, αν δεν αυξάναμε τον ανταγωνισμό, αν μέναμε σε αυτά που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, με εκπτώσεις του 0% έως 20% που έδωσαν οι μεγάλες εταιρείες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προφανώς, το έργο που θα εγκρινόταν δεν ήταν αυτοκινητόδρομος, ήταν μία λωρίδα και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό διάζωμα. Δηλαδή θα ήταν ένας δρόμος που δε θα διασφάλιζε την ασφάλεια και αυτό που θέλαμε για την περιοχή,» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τελικά το έργο εγκρίθηκε από Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018, κλήθηκαν οι μειοδότες να αιτιολογήσουν τις προσφορές τους και κατέθεσαν αιτιολογήσεις. Μέχρι στιγμής οι πέντε διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί, για τη μία τρέχουν οι ημερομηνίες μήπως υπάρχει προσφυγή και τις επόμενες ημέρες η μία ολοκληρώνεται, σύμφωνα με την Επιτροπή Διαγωνισμού. Συγκεκριμένα τα τμήματα 1, 4, 5, 6, 7 και 8 οδεύουν στην ολοκλήρωση.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς για τα τμήματα 2 και 3 δεν εγκρίθηκαν οι αιτιολογήσεις του πρώτου μειοδότη (εταιρεία «Τοξότης», Καλογρίτσας), κλήθηκε ο δεύτερος μειοδότης προκειμένου να αιτιολογήσει τις εισροές και κατέθεσε στοιχεία για την αιτιολόγηση.

Η εταιρεία «Τοξότης» έχει φέρει εγγυητική για το τμήμα 4, ενώ μένει το πρακτικό του τμήματος 1 που είναι μειοδότης. Οι υπόλοιποι έξι διαγωνισμοί είναι ανά δύο έργα σε διαφορετικούς μειοδότες, όπως ήταν κι ο πολιτικός στόχος του Υπουργείου για «να μην πάει το έργο σε έναν με χαμηλή έκπτωση, γιατί δε θα γινόταν ποτέ και δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να έχουμε πολλούς αναδόχους που ταυτόχρονα θα υλοποιήσουν το έργο,» όπως είπε ο υπουργός.

Καταλήγοντας, στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι να πιέσει την Επιτροπή να ολοκληρώσει χωρίς άλλες άλλες εμπλοκές. Λογικά, έως τέλος Οκτωβρίου και οι οκτώ διαγωνισμοί θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν δεν τα είναι έτοιμοι όλοι μέχρι τότε, θα επανεξεταστεί σε σύσκεψη που θα γίνει στο Υπουργείο με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το αν πρέπει να στείλει το Υπουργείο τους έξι και να αφήσει τους δύο που δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα