ΕΣΥΔ: Από το Grexit... στην Αντιπροεδρία

Με άρωμα ελληνικό πλέον ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Διαπίστευσης, αφού η νέα Αντιπρόεδρος του είναι Ελληνίδα, γεγονός που έρχεται να ισοσκελίσει την περσινή παραλίγο αναστολή της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης ΕΣΥΔ λόγω μη συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, πέρσι η Ελλάδα κινδύνευε να βγει εκτός Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαπίστευσης γεγονός

που θα είχε άμεσο κίνδυνο για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς θα οδηγούσε στον αποκλεισμό των ελληνικών προϊόντων από τις διεθνείς αγορές.

Η λύση δόθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, καθώς λίγες μόλις ημέρες πριν ληφθεί η απόφαση για την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης - ΕΣΥΔ, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση κατατέθηκε η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση. Στόχος της ρύθμισης ήταν η συμμόρφωση του εθνικού συστήματος διαπίστευσης με την κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον κοινοτικό κανονισμό 765/2008, ειδικά σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη αμεροληψία και ανεξαρτησία των υπηρεσιών διαπίστευσης και την επιτρεπόμενη χρησιμοποίηση των πλεοναζόντων εσόδων του εθνικού οργανισμού διαπίστευσης.

Η ανάληψη της θέσης αυτής αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, σε μία εποχή που οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της διαπίστευσης είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα