Ενάμιση εκατ. οχήματα στον ένα χρόνο λειτουργίας του μεσαίου τμήματος του Ε65

Ηταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017, όταν παραδόθηκε στην κυκλοφορία – και μάλιστα με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες – το μεσαίο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος – Ε65.

Και παραδόθηκε το μεσαίο, από την Ξυνιάδα έως τα Τρίκαλα, μήκους περίπου 80 χλμ., διότι το έργο του αυτοκινητοδρόμου χωρίστηκε σε τρία μέρη κατά την αναθεώρηση

της αρχικής σύμβασης του 2008, στα έλη του 2013, προκειμένου τουλάχιστον να προχωρήσει το ένα τμήμα και να ολοκληρωθεί στην περίοδο της κρίσης και της έλλειψης χρηματοδότησης.

Πράγματι, οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει το 2008 και διακόπηκαν το 2010, ξεκίνησαν ξανά το 2014 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2017, ενώ παράλληλα προχώρησαν οι ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση και του νότιου τμήματος, που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο ΑθηνώνΘεσσαλονίκης, στο ύψος των Θερμοπυλών, με την Ξυνιάδα.

Μάλιστα, οι εργασίες μόλις την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν, αφού εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 305 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο, σε σύνολο 32,5 χλμ., αναμένεται να παραδοθεί μετά από περίπου 2,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την υποβολή του τελικού φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το βόρειο τμήμα, από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό, μήκους περίπου 70 χλμ., κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα, ώστε ίσως εντός του 2019 να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν κι εκεί τα έργα.

Ετσι, μετά την Εγνατία Οδό, τη Νέα Οδό, την Ιόνια Οδό, την Αιγαίου, την Ολυμπία Οδό και τον Μωρέα, θα έχουμε ολοκληρωμένο τον προ-τελευταίο αυτοκινητόδρομο στην ηπειρωτική Ελλάδα, διότι αναμένεται εντός της χρονιάς να ξεκινήσουν εργασίες στην Πατρών – Πύργου και αργότερα προς Τσακώνα και Καλό Νερό. Κι ενώ το μεσαίο τμήμα του Ε65 παραδόθηκε στην κυκλοφορία λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017 (περίπου 80 χλμ.), με τις μετακινήσεις προς και από τα Τρίκαλα να έχουν γίνει πιο σύντομες και ασφαλείς, τα δύο πλευρικά διόδια λειτούργησαν τον Ιανουάριο, με συνέπεια αφού συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας, να μπορούμε να έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία αναφορικά με την μεταφορική κίνηση.

Σύμφωνα και με τον παραπάνω πίνακα, προκύπτει ότι από τις Σοφάδες πέρασαν όλο τον χρόνο περίπου 815.045 οχήματα κάθε κατηγορίας (2.233 μέση ημερήσια κυκλοφορία) και από τα Τρίκαλα περίπου 509.540 οχήματα (1.396 μέση ημερήσια κυκλοφορία). Συνολικά, με ορισμένες ακόμη διελεύσεις, η ετήσια κυκλοφορία άγγιξε το 1.419.485 οχήματα (3.889 μέση ημερήσια κυκλοφορία), ένας αριθμός σημαντικός μεν, όμως μικρός για το μέγεθος του κατασκευαστικού έργου.

Πάντως, είναι λογικό η κυκλοφορία να μην είναι μεγάλη, διότι λείπουν το νότιο και το βόρειο τμήμα, που όταν ολοκληρωθούν (σύνολο αυτοκινητοδρόμου περίπου 182 χλμ.) και οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι για παράδειγμα από την Αθήνα θα πηγαίνεις σε 4 χώρες στα Γρεβενά, προφανώς και θα ταξιδεύουν πιο πολύ.

Οσον αφορά τις εισπράξεις από τα διόδια, πλησίασαν τα 4.320.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή δεν καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας αλλά και κατασκευής, σύμφωνα με τη σύμβαση επειδή η εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας είναι ίδια (Νέα Οδός – Κεντρική Οδός), το έργο επιδοτείται οικονομικά από το τμήμα της Νέας Οδού (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας).

Το ίδιο, σχετικά με την επιδότηση, θα συμβεί και με το νότιο τμήμα του Ε65, καθώς η εταιρεία παραιτήθηκε της επιδότησης από το ελληνικό δημόσιο. Στην ουσία, το δημόσιο θα εισέπραττε, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, χρήματα από την εταιρεία λειτουργίας και θα επιδοτούσε κατόπιν την εταιρεία (όπως συμβαίνει στον Μωρέα). Τώρα, το δημόσιο θα λαμβάνει μόνο τον ΦΠΑ και η εταιρεία θα επιδοτεί εσωτερικά τον έναν αυτοκινητόδρομο από τα μεγαλύτερα έσοδα του άλλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα