Ελπιδοφόρα μελέτη: Νέα θεραπεία εξαφανίζει καρκινικούς όγκους στο κεφάλι και τον τράχηλο

Μια νέα θεραπεία μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου σε τελικό στάδιο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Στις δοκιμές, ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα και προκάλεσε "μια θετική τάση επιβίωσης", σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR), στο Λονδίνο και του Royal Marsden NHS foundation trust.

Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, είπε στον Guardian για την "εκπληκτική" στιγμή που τον κάλεσαν οι νοσηλευτές, εβδομάδες μετά την ένταξή του στη μελέτη για να πει ότι ο όγκος του είχε "εξαφανιστεί τελείως". Ο 77χρονος είναι τώρα χωρίς καρκίνο και πέρασε την περασμένη εβδομάδα σε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου σε τελικό στάδιο. Σε ορισμένους, ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να δυσκολεύονται να βρουν κάποιο ανιχνεύσιμο σημάδι ασθένειας.

Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου, πιστεύουν οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα από άλλες δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων είχαν προηγουμένως προτείνει παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο.

Εκτός από την αύξηση των πιθανοτήτων μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ασθενών, ανέφεραν οι επιστήμονες, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της "ακραίας" χημειοθεραπείας, η οποία είναι η τυπική θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής, στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς που πέθαιναν από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, είναι πρώιμα και δεν είναι στατιστικά σημαντικά, αλλά εξακολουθούν να είναι "κλινικά σημαντικά", είπε το ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και να υποφέρουν από λιγότερες παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας απολάμβανε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε μια ομάδα ασθενών των οποίων οι όγκοι είχαν υψηλά επίπεδα ανοσολογικού δείκτη που ονομάζεται PD-L1.

Τα ποσοστά επιβίωσης σε εκείνους με υψηλά επίπεδα PD-L1 που έλαβαν το κοκτέιλ ανοσοθεραπείας ήταν τα υψηλότερα που αναφέρθηκαν ποτέ σε πρώτη φάση δοκιμής θεραπείας για υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Αυτοί οι ασθενείς έζησαν κατά μέσο όρο τρεις μήνες περισσότερο από εκείνους που έκαναν χημειοθεραπεία. Η μέση συνολική επιβίωση για αυτούς τους ασθενείς ήταν 17,6 μήνες, ο υψηλότερος μέσος όρος που έχει αναφερθεί ποτέ σε αυτήν την ομάδα ασθενών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα