Τσίπρας: Περιμένουμε από τους συμμάχους μας την αποφασιστική καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας

Στις τελευταίες εξελίξεις στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην τουρκική προκλητικότητα και στην ανυπόστατη συμφωνία με την Λιβύη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ζήτησε την αποφασιστική καταδίκη από τους συμμάχους της Ελλάδας και ζήτησε έναν πιο αποφασιστικό

ρόλο από την πλευρά των ΗΠΑ.

"Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο" είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει: "Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο" συμπληρώνοντας ότι "η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Και ασφαλώς την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής".

Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικονομία της χώρας και στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια. "Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ούτε κάτι αυτονόητο, τη στιγμή μάλιστα που στην προσπάθειά αυτή πριν από εμάς είχαν αποτύχει τρείς διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο αποτυχημένα προγράμματα. Πολύ περισσότερο διότι δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική ολοκλήρωση ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας τόσο έναντι των εταίρων της όσο και έναντι των διεθνών αγορών. Και αυτό επετεύχθη διότι καταφέραμε τελικώς να φτάσουμε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του. Έτσι ώστε, αντί για περιστασιακή έξοδο στις αγορές, η χώρα να επιστρέψει με τρόπο διατηρήσιμο" είπε και ουσιαστικά επεσήμανε ότι "αυτό που πετύχαμε σε τεσσεράμισι χρόνια ήταν να αποκαταστήσουμε τους όρους επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία, που περιορίστηκε δραματικά στα χρόνια της κρίσης".

Επίσης αναφέρθηκε στους πυλώνες επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας οι οποίοι είναι:

"-Η δημοσιονομική εξισορρόπηση και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, κάθε χρόνο από το 2016,

-Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

-Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, ιδίως από τον περασμένο Μάρτιο, όπως προανέφερα. Δηλαδή, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης της ανάπτυξης,

-Η στροφή σ’ ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Έχοντας, όμως, υπόψη, ότι οι επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο απαιτούν χρόνο επώασης – είναι, δηλαδή, μεσοπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα.

Στην κατεύθυνση αυτή:

πρώτον, ενισχύσαμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωσή της προς όφελος των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων.

Το σύνολο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε, από 19% το 2009, σε 36% το 2018.

Δεύτερον, επενδύσαμε στο μέλλον.

Παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, αυξήσαμε τα κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη τόσο ως ποσοστό του προϋπολογισμού όσο και ως απόλυτο μέγεθος.

Το 2018, οι συνολικές δαπάνες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ξεπέρασαν τα €2 δις, που είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαεπτά ετών.

Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και η διεύρυνση των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, θέσαμε σε εφαρμογή την πρώτη φάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, για την ανασύνταξη της κοινωνίας, με την άμεση ενίσχυση των πλέον καθημαγμένων από την κρίση στρωμάτων της και εκείνων που βρίσκονταν στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαθέσαμε, περίπου, €3 δις, από τα οποία τα €2,3 δις σε μόνιμα μέτρα κοινωνικής στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης.

Τον Ιούλιο του 2019, λοιπόν, παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους, και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους €37 δις, δηλαδή, περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας".

Keywords
Τυχαία Θέματα