Δίκη ΤΤ: Ως πολιτική αγωγή παρίστανται οι μικρομέτοχοι

Στο «αγώνα» για τις ποινικές ευθύνες αναφορικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δίκη που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, μπαίνουν οι μικρομέτοχοι της τράπεζας, που σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετειου Κακουργημάτων δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Περίπου 72.000 πρόσωπα που είχαν επενδύσει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,

στράφηκαν με την κίνηση αυτή κατά των διοικήσεων του τραπεζικού ιδρύματος, ωστόσο -όπως επεσήμανε ο πληρεξούσιος δικηγόρος πέντε εξ αυτών, Γιαννης Κυριακόπουλος- εξαιρέθηκε ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Άγγελος Φιλλιπίδης. «Η διοικησή του τίμησε το δημόσιο συμφέρον και άφησε το ΤΤ σε εξαιρετική κατάσταση καθώς στα τέλη του 2010 ηταν η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες» ανέφερε ο συνήγορος ο οποίος δεν δίστασε να στραφεί κατά του ελληνικού Δημοσίου, αποδίδοντάς του ευθύνες για το κλείσιμο της τραπεζας και κατ’ επέκταση για τη φερόμενη ζημία των μικρομετόχων. Έκανε λόγο δε για «θράσος του Δημοσίου να επιθυμεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή, παριστάνοντας το θύμα ενώ είναι ο θύτης στην υπόθεση αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι η δική για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2016, με 35 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους στελέχη της τραπεζας και γνωστοί επιχειρηματίες. Τα αδικήματα που κατά περίσταση τους έχουν αποδοθεί, είναι αυτά της απιστίας, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, πράξεις που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη. Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της. Ωστόσο, η δικη εκείνη τινάχθηκε στον αέρα δύο χρόνια αργότερα, με ένα μέλος του δικαστηρίου να δηλώνει αποχή από τη διαδικασία. Η έλλειψη αναπληρωματικών μελών είχε οδηγήσει στην αναβολή της υπόθεσης και στην έναρξή της από την αρχή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα