Αργεντινή: Καλπάζει ο πληθωρισμός στα ύψη οι τιμές βασικών προϊόντων

Ενας μήνας συμπληρώθηκε σχεδόν από την οριστική συμφωνία της Αργεντινής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο-μαμούθ ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων και ακόμα το τέρας του πληθωρισμού δεν μπορεί να να χαλιναγωγηθεί.

Ο Σεπτέμβριος, μήνας κατά τον οποίο υπογράφηκε η σχετική συμφωνία, ήταν ο δεύτερος χειρότερος στην προεδρική θητεία του Μαουρίτσιο Μάκρι από τη στιγμή της εκλογής του καθώς ο πληθωρισμός έκλεισε

στους 6,5% με τη συνολική άνοδο των τιμών από τις αρχές του έτους να φτάνει στο ιλιγγιώδες 32,4!

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το συγκεκριμένο νούμερο μπορεί να φτάσει σε πραγματικές τιμές ακόμα και το 50% στο τέλος του έτους, επίδοση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια παρά τις ουκ ολίγες κρίσεις που έπληξαν τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η άνοδος των τιμών κατατρώνε τον οικονομικό προϋπολογισμό. Μόνο το μήνα Σεπτέμβριο, το κόστος των μεταφορών ανέβηκε κατά 10% και το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 9,7%.

Από κοντά ανέβηκαν στα ύψη και οι τιμές των τροφίμων. Τα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 20%, το κοτόπουλο κατά 16%, το αλεύρι κατά 10% και το λάδι κατά 17%. Μιλάμε για προϊόντα που κάθε οικογένεια χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά.

Αν σ' όλα αυτά υπολογίσει κανείς και τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στο φυσικό αέριο, καταλαβαίνει ότι σχηματίζεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα