Αναδρομικός έλεγχος όλων των αποφυλακίσεων για λόγους υγείας από το 2015

Νέα «κόντρα» μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ. στη Βουλή προκάλεσε η παράταση για έναν χρόνο των αποσυμφορητικών διατάξεων για τις φυλακές, του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε την αναγκαιότητα των διατάξεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών και τόνισε ότι οι διατάξεις θα καταργηθούν με την εφαρμογή των νέων κωδίκων, ζήτημα που αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα» του υπουργείου. «Παραμένετε αμετανόητοι» επισήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας

Καραγκούνης επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει τον «νόμο Παρασκευόπουλου» και θα επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ’.

Ο Μ. Καλογήρου επέκρινε την στοχοποίηση που δέχεται εδώ και καιρό ο προκάτοχός του Νίκος Παρασκευόπουλος παρατηρώντας ότι οι αποσυμφορητικές διατάξεις αποτελούν «συλλογική πολιτική της κυβέρνησης». Με τον … Ζοζέ Μουρίνιο παραλληλισε τον Ν. Παρασκευόπουλο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρατηρώντας δηκτικά ότι ο πρώην υπουργός, όπως κι ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, «ψέγεται για τα πάντα», από την βροχή μέχρι τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Μ. Καλογήρου: 1.000 επιπλέον κρατούμενοι μόνο μετά την λήξη των διατάξεων

Ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ότι δίνονται «επίπλαστα στοιχεία» προκειμένου να στοχοποιηθεί ο «νόμος Παρασκευόπουλου» κι υπογράμμισε την αναγκαιότητα των διατάξεων, καθώς μόνο από τις 28 Αυγούστου όταν κι έληξε η ισχύς τους οι κρατούμενοι αυξήθηκαν κατά 1.000. Ο Μ. Καλογήρου τόνισε ότι στην δημόσια συζήτηση συχνά παραγνωρίζεται ότι τα «σκληρά» κακουργήματα έχουν εξαιρεθεί από την ισχύ του νόμου από το 2017.

Ο Μ. Καλογήρου θύμισε ότι μέχρι το 2015 είχαν περάσει εννιά αποσυμφορητικές διατάξεις και μάλιστα δύο φορές σε έναν χρόνο, τόσο το 2013, όσο και το 2014, επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. Ο Μ. Καλογήρου θύμισε επίσης το ύψος των προστίμων που πλήρωσε η χώρα μας για τις συνθήκες στις φυλακές (3.238.800 ευρώ μεταξύ 2008 και 2014 κι 122.300 ευρώ μεταξύ 2015 και 2017). Παράλληλα, έδωσε στοιχεία για τη μείωση των «βαρειών» εγκλημάτων μεταξύ 2010 και 2017 (από 175 σε 78 οι ανθρωποκτονίες, από 215 σε 156 οι βιασμοί κι από 6.097 σε 4.200 οι ληστείες).

Αναδρομικός έλεγχος όλων των αποφυλακίσεων για λόγους υγείας

Παράλληλα, ο Μ. Καλογήρου υπογράμμισε ότι γίνεται αναδρομικός έλεγχος όλων των αποφυλακίσεων για λόγους υγείας από το 2015 και μετά. «Θα επανελεγχθούν τα πάντα» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η τροπολογία που κλείνει «τρύπες» στο σύστημα με αφορμή την υπόθεση Φλώρου θα αξιοποιηθεί καθώς έχει αναδρομική ισχύ. Με βάση αυτήν την τροπολογία το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να ανακαλέσει την αποφυλάκιση οποτεδήποτε διαπιστωθεί ότι έγινε χρήση πλαστών εγγράφων ή ψευδών στοιχείων.

«Δεν περίμενα ότι θα ήσασταν τόσο ένθερμος υποστηρικτής»

«Δεν περίμενα ότι θα ήσασταν τόσο ένθερμος υποστηρικτής» του «νόμου Παρασκευόπουλου» επισήμανε στον Μ. Καλογήρου ο Κ. Καραγκούνης κι αναρωτήθηκε γιατί οι διατάξεις δεν καταργούνται από τώρα αφού η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο Κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι «έχει αλλάξει η ποιότητα του εγκλήματος» και σχολίασε ότι παντού στην Ευρώπη υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μάλιστα, ο Κ. Καραγκούνης τόνισε ότι οι διατάξεις για την αποφυλάκιση με «βραχιολάκι» δεν αξιοποιούνται, γιατί υπάρχει ο «νόμος Παρασκευόπουλου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μ. Καλογήρου, ο Κ. Καραγκούνης δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει μόνο τις «προνομιακές» διατάξεις του «νόμου Παρασκευόπουλου» και καμία από τις ευεργετικές διατάξεις για τους ανήλικους κρατούμενους, τις κρατούμενες μητέρες, τους κρατούμενους με εξάρτηση από τα ναρκωτικά και τις αποφυλακίσεις για σοβαρούς λόγους υγείας.

Αντιπαράθεση και για το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας του νόμου για το πόθεν έσχες

Οι δύο άνδρες είχαν αντιπαράθεση και για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες. Ο Κ. Καραγκούνης εμφανίστηκε «σχεδόν βέβαιος ότι ο νόμος θα ελεγχθεί και πάλι ως αντισυνταγματικός», ενώ διαφώνησε με την εξαίρεση του Συνηγόρου του Πολίτη και την συμπερίληψη της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης στην επιτροπή ελέγχου. Ο Μ. Καλογήρου έκανε λόγο για «εικοτολογικές προβλέψεις» και σημείωσε ότι η συμπερίληψη της Γενικής Επιθεωρήτριας είναι απαραίτητη γιατί θα ελέγχονται και δημόσιοι υπάλληλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα