Zonar's: Το ιστορικό στέκι της Αθήνας άλλαξε όνομα μετά από 80 χρόνια

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ανοίγει το Zonar's, που πλέον μετονομάζεται σε Athénée, φιλοδοξώντας να συνεχίσει την ίδια λαμπρή πορεία που διέγραψε από το 1939 μέχρι σήμερα, ως σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσα.

Την αλλαγή του ονόματος του Zonar's ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες του ιστορικού καφέ εστιατορίου στα social media, με μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η νέα επιγραφή στην είσοδο με την ονομασία Athénée και την εξής λεζάντα: "Η ιστορία ξαναγράφεται στη

γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Η νέα εποχή για το ιστορικό σημείο είναι εδώ και το νέο όνομα είναι Athénée".

Η επιγραφή στην πρόσοψη του καταστήματος έχει ήδη αλλάξει, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η νέα ιστοσελίδα του καταστήματος.

Δικαστική διαμάχη

Το παλιό Zonar's άνοιξε ξανά τις πύλες του το 2004, αφού ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού όπου στεγάζεται, με την επωνυμία Zonar's – Café d'Athènes.

Οι επιχειρηματίες αδελφοί Πανά, που διαχειρίζονται και το Island στη Βάρκιζα, ανέλαβαν τα ηνία το 2015 προχωρώντας σε ριζική ανακαίνιση και επαναφέροντας την "κλασική" επωνυμία Zonar's.

Την εν λόγω επωνυμία διεκδικούσαν όμως από το 2004 και οι ιδιοκτήτες του επίσης γνωστού Dionysos Zonar's στην Ακρόπολη.

Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη, το ΣτΕ δικαίωσε την πλευρά του Dionysos Zonar's, υποχρεώνοντας στην αφαίρεση του ονόματος Zonar's από το παραδοσιακό στέκι στο κέντρο της Αθήνας.

«Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη οι δικηγόροι του γραφείου μας –εξειδικευμένοι στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων– πέτυχαν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας που δικαιώνει πελάτη μας ως μοναδικό δικαιούχο του γνωστού σήματος ZONARS», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαμ οι συνήγοροι υπεράσπισης του καταστήματος της Ακρόπολης.

Μία ιστορία 80 χρόνων

Το εμβληματικό καφέ της πρωτεύουσας ιδρύθηκε το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά, επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη. Όσο ζούσε στο Ντέιτον του Οχάιο, ο Ζωναράς είχε ανοίξει μια επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία που του εξασφάλισε τεράστια έσοδα, τα οποία και επένδυσε επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Τα εγκαίνια του καταστήματος έγιναν στις 15 Αυγούστου του 1940 και επισκιάστηκαν από τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Ωστόσο δεν άργησε να γίνει το αγαπημένο στέκι των Αθηναίων και όχι μόνο.

Σημειώνεται ότι το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, είχε θεμελιωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 1938, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην École des Beaux Arts (Σχολή Καλών Τεχνών) στο Παρίσι, ενώ το 1944, ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας και συνεχίζει να είναι ένα από τα "στολίδια" της πόλης ως τις μέρες μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα