IBM: Τι δουλειές μπορεί να είχε στην Ελλάδα πριν από 80 χρόνια;

Μία πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου για τα 80 χρόνια της IBM στην Ελλάδα είναι από μόνη της είδηση. Τι μπορεί να πουλούσε η IBM στην χώρα μας στα τέλης της δεκαετίας του '30, πριν ο αμερικανικός κολοσσός ασχοληθεί με τους υπολογιστές και πριν η Ελλάδα αποκτήσει την στοιχειώδη μηχανογράφηση;

Την απάντηση έδωσε στο News 24/7 o Σπύρος Πουλίδας, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο. "Σύμφωνα με το αρχείο μας η πρώτη κίνηση που πραγματοποίησε η IBM στην Ελλάδα ήταν η πώληση μηχανολογικού άβακα, ενός ταξινομέα απογραφής δηλαδή, σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό των συντάξεων".

Εδώ να πούμε ότι ο ταξινομέας απογραφής ήταν το πρώτο δημιούργημα της IBM στα τέλη του 19ου αιώνα και ήρθε μετά από "κρατικό αίτημα". Η αμερικανική κυβέρνηση, με τα συνεχή μεταναστευτικά ρεύματα να ρέουν στο εσωτερικό της χώρας, ήθελε να πραγματοποιήσει απογραφή του πληθυσμού. Με δεδομένο το μέγεθος της αλλά και τις συνεχείς ροές τα στοιχεία δεν θα είχαν καμία αξία καθώς όταν θα ολοκληρώνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο θα είχαν αλλάξει δραματικά και δεν θα πλησιάζαν καν την πραγματική εικόνα. Για τον λόγο αυτό προχώρησαν στην δημιουργία διαγωνισμού για την δημιουργία μηχανής η οποία θα διευκόλυνε την επεξεργασία και την καταγραφή των στοιχείων που θα συγκεντρώνονταν από την απογραφή. Την μηχανή αυτή την κατασκεύασε ο Χέρμαν Χόλεριθ, ένας από τους "πατέρες" της IBM ( International Business Machines Corporation) και τα αποτελέσματα της απογραφής ήρθαν σε "χρόνο ρεκόρ" μετά από δύο χρόνια.

Μερικές δεκαετίες αργότερα το 1935, με το νόμο περί κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Act), η IBM σύναψε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σημαντική συμφωνία με την οποία αναλάμβανε τη διαχείριση των αρχείων 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, ένα δύσκολο έργο που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο λογιστικό έργο όλων των εποχών. Στην Ελλάδα θα ερχόταν δύο χρόνια αργότερα σαν υποκατάστημα της IBM Corporation. Η πρώτη ολοκληρωμένη εγκατάσταση Πληροφοριακού Συστήματος έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – τότε Γενική Διεύθυνση Δημοσίου Λογιστικού – τον Αύγουστο του 1939, με πρώτη εφαρμογή τις Συντάξεις.

Οι πρώτοι μεταπολεμικοί πελάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Wikipedia πρώτος μεταπολεμικός πελάτης της εταιρείας ήταν το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και ακολούθησαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα και το Γενικό Λογιστήριο. Στην προσπάθεια της να ενημερώνει το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες επιχειρηματίες η ΙΒΜ παρουσίασε στην Έκθεση Μηχανών Γραφείου της Ανωτάτης Εμπορικής την υπολογιστική μηχανή ΙΒΜ 604 (Δεκέμβριος 1956).

Η πρώτη 604 εγκαταστάθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1957 και αμέσως μετά, μηχανογραφήθηκαν οι ΣΕΚ (σημερινός ΟΣΕ) το 1957 και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το 1958. Δύο χρόνια αργότερα το το 1959, η ΙΒΜ ανήγγειλε τον πρώτο υπολογιστή που χρησιμοποιούσε μόνο τρανζίστορ, τον ΙΒΜ 1401. Το 1962 η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εγκαθιστούν τους πρώτους ΙΒΜ 1401. Επίσης η επεξεργασία στοιχείων της απογραφής του 1961 έγινε στον υπολογιστή 1401. Στο ίδιο σύστημα έγιναν – για πρώτη φορά σε υπολογιστή – η εκκαθάριση των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος και η επεξεργασία των πρώτων πανελλήνιων εξετάσεων.

Το σήμερα και το αύριο στην Ελλάδα

Έχοντας αποχωρήσει ήδη από το 2005 από το κομμάτι των PC , η IBM έχει επεκεντρωθεί στις λύσεις πληροφορικής για μεγάλους και μεσαίους πελάτες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, και στην χώρα μας, έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών που παρέχει εστιάζοντας σε σύγχρονους στρατηγικούς άξονες όπως το Cloud και τις Γνωσιακές Λύσεις (CognitiveSolutions) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών στη σύγχρονη εποχή.

Οι μεγάλοι παίκτες- κυρίως τράπεζες, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί και εταιρείες ενέργειας - μέσω των επενδύσεων που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν την IBM Ελλάς να έχει θετικό πρόσημο από τα μέσα της δεκαετίας και να θεωρεί εφικτό την αύξηση εσόδων της τάξης του 30% την περίοδο 2015 - 2018.

Η εταιρεία η οποία απασχολεί 300 άτομα - και διαθέτει και περίπου 300 εξωτειρκούς συνεργάτες - έχει αναπτύξει από το 2014 Κέντρο Εξειδίκευσης BigData & BusinessAnalytics, καθώς και Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της DOWChemical διεθνώς. Και τα δύο κέντρα από κοινού απασχολούν σήμερα, όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Πουλίδας, ένα σημαντικό αριθμό (σ.σ. πάνω από 60) Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών - μια νέα γενιά επαγγελματιών - οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Πουλίδα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, «. Κεντρικός άξονας της στρατηγικής της ΙΒΜ στην Ελλάδα και την Κύπρο παραμένει η δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω των προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών που διαθέτει στις δύο αγορές καθώς και η υποστήριξη και ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών υποδομών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και οργανισμών συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα