Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σήμερα

Σήμερα, 3 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η ελευθεροτυπία, η ελευθερία του Τύπου, είναι ένας δάνειος από τα γαλλικά όρος: «liberte de la presse», αναφέρει σχετικά το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ορίζοντας τη λέξη ως το δικαίωμα κάθε πολίτη ή ομάδας πολιτών να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του Τύπου.

Όπως καταλαβαίνετε,

όλο αυτό είναι μια ευχή, ή ένας ευσεβής πόθος, αν προτιμάτε. Δεν ξέρω ποιοι και πόσοι πολίτες στην Ιστορία κατάφεραν να ασκήσουν ανεμπόδιστα και πλήρως αυτό το δικαίωμα, όταν ο Τύπος, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από καταβολής τους χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να εμπεδώσουν οι μάζες την τρέχουσα αλήθεια της εκάστοτε εξουσίας – μάλλον Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης θα έπρεπε να λέγονται.

Κι από κοντά κι ο ΟΗΕ, που εξυψώνει και αγιοποιεί διάφορες αξίες, δίνοντας κι από μια μέρα του χρόνου στην καθεμία για να παίζει, έτσι γραφικά, όμορφα και ανώδυνα. Σήμερα είναι η Ημέρα της Ελευθεροτυπίας, ενώ στις 19 Νοεμβρίου παραδείγματος χάριν, δυο μέρες μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας...

Εντάξει, για να μην είμαστε και τελείως γερογκρινιάρηδες, να αναρωτηθώ τι θα κάναμε χωρίς την όποια ελευθερία του Τύπου – θα μέναμε με την κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας από τη μια και την ένοπλη γραβατωμένη προπαγάνδα του Fox News από την άλλη, κάτι σίγουρα απευκταίον.

Και κάτι τελευταίο: εάν αυτή η ημέρα σήμερα, που γιορτάζουμε την Ελευθερία του Τύπου, έχει την οποιαδήποτε, την παραμικρή υπόσταση, τη χρωστάει στους φυλακισμένους, ή νεκρούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δημοσιογράφους, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα