Guardian: Οι φωτιές, η ελληνική διασπορά και οι ανησυχίες για τυχόν κακοδιαχείριση της βοήθειας των πληγέντων

Η Helena Smith, της Guardian βρίσκεται στην Αθήνα και δημιούργησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα που 'χουμε διαβάσει για τις φωτιές, υπό την έννοια της αλληλεγγύης και της χείρας βοηθείας που έτεινε η διασπορά, μετά τη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική.

Στο κείμενο λοιπόν, που έχει τίτλο “Aπό τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία, η διασπορά της Ελλάδας

συσπειρώθηκε για να βοηθήσει τα θύματα της φονικής φωτιάς”, αναφέρει “τρεις εβδομάδες μετά τις φωτιές που προκάλεσαν πρωτοφανή θάνατο και καταστροφή, έξω από την Αθήνα, οι Έλληνες από όλον τον κόσμο συσπειρώθηκαν για να βοηθήσουν τους αδελφούς τους.

Από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ, οι κοινότητες της διασποράς κινητοποιήθηκαν, οι εκκλησίες τους συγκέντρωσαν πράγματα, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις τους μαζεύουν χρήματα, τα media έκαναν εκκλήσεις σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης. Με τους νεκρούς να 'χουν ανέλθει στους 94 και εκατοντάδες να είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή, οι φωτιές είναι τώρα η χειρότερη ελληνική καταστροφή, στη σύγχρονη ιστορία.

“Όλοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό” δήλωσε ο Μπιλ Παπαστεργιάδης, επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας, των 300.000 μελών, της Μελβούρνης -στο σύνολο των 7 εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν μακριά από τη χώρα τους. “Η έκρηξη της θλίψης ήταν τεράστια, όπως ήταν όμως και η υποστήριξη από όλην την Αυστραλία”.

Δώδεκα ώρες αφότου η είδηση έγινε γνωστή στην πόλη της Αυστραλίας, ο Παπαστεργιάδης τηλεφώνησε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον πρέσβη στην Καμπέρα, επικοινώνησε με τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικότητας στην Αυστραλία, “άνοιξε” έναν τραπεζικό λογαριασμό και ενημέρωσε τους πάντες, μέσω των ελληνόφωνων media. Η ανταπόκριση υπήρξε συγκλονιστική και άμεση. Καθώς η καταστροφή ήταν σε εξέλιξη 14.500 χιλιόμετρα μακριά, με τη χώρα να κηρύσσει τριήμερο εθνικού πένθους και οι υπηρεσίες διάσωσης “χτένιζαν” τη γη και τη θάλασσα, για αγνοούμενους, οι δωρεές άρχισαν να μαζεύονται.

“Την πρώτη εβδομάδα, συγκεντρώσαμε μισό εκατομμύριο δολάρια” δήλωσε ο δικηγόρος που ευελπιστεί ότι το ποσό θα αυξηθεί, μέσω ραδιοφωνικού μαραθωνίου που θα γίνει στο ABC, αυτήν την Τετάρτη (15/8). “Η ανταπόκριση από την ομοσπονδιακή και κρατική κυβέρνηση ήταν επίσης, άμεση. Μέσα σε 48 ώρες πρόσφεραν τη βοήθεια τους και ομάδες με ειδικούς πυροσβέστες ταξίδεψαν για την Ελλάδα”.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, οι ομογενείς επίσης συσπειρώθηκαν. Το σπίτι περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών, με ελληνική καταγωγή έχει κοινότητα που δεν είναι απλά η μεγαλύτερη παγκοσμίως, αλλά και μια από τις πιο πλούσιες.

Μέσα σε 24 ώρες, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια. Οι εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού Hollywood, προεξέχουσων της Νία Βαρδάλος, συγγραφέως και πρωταγωνίστριας της ταινίας “My Big Fat Greek Wedding” και της Ρίτα Ουίλσον, ηθοποιού, τραγουδίστριας και συζύγου του Τομ Χανκς, η οποία επίσης έχει ελληνική καταγωγή, προέβησαν σε εκκλήσεις.

Και πάλι η ανταπόκριση ήταν άμεση, με την κλίμακα της τραγωδίας να πονάει την καρδιά ανθρώπων που έχουν την Ελλάδα σαν δεύτερο σπίτι τους. “Μπροστά σε μια ανείπωτη τραγωδία, υπάρχει ελπίδα” δήλωσε ο Τζορτζ Στάμας, πρόεδρος τoυ διοικητικού συμβουλίου παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που εκπροσωπεί Έλληνες, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη, με έδρα στη Νέα Υόρκη. “Η διασπορά του κόσμου έχει ενωθεί και υποστηρίζει τις προσπάθειες όσων δουλεύουν για την ανασυγκρότηση των θρυμματισμένων ζωών και οικογενειών”.

Όπως πολλές άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, η Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative), δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, στην Ελλάδα. Η στήριξη υπογράμμισε τους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και της χώρας που θεωρούν ως πατρίδα τους, ως γενέτειρα των προγόνων τους που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν ελέω της φτώχειας και του πολέμου. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία υποδέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, κατά τον 20ο αιώνα, με τα νούμερα να εκτοξεύονται μετά τον εμφύλιο (1946-49).

Οι σχέσεις αυτές δεν ήταν πάντα εύκολες. Η οργή από την αντιληπτή αδυναμία ενός διεφθαρμένου και δύσκαμπτου ελληνικού κράτους, έχει επίσης αυξηθεί, όπως οι κοινότητες της διασποράς παρακολουθούσαν την πτώχευση της χώρας με σοκ και δυσπιστία. Η αποτυχία των διαδοχικών ελληνικών ελληνικών κυβερνήσεων να επεκτείνουν τα δικαιώματα ψήφου στις κοινότητες που ζουν εκτός συνόρων, επίσης τροφοδότησαν την απογοήτευση.

“Υπάρχει μια συσσωρευμένη δυσπιστία, ως προς την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητα των ελληνικών θεσμών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κεφαλαίων”, δήλωσε ο Αντώνης Καμάρας, ερευνητής του project “Greek Diaspora” του Oxford University. “Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι στο παρελθόν, κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για να ανακουφίσουν πληγέντες, χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς. Όταν όμως, βλέπεις τον δικό σου άνθρωπο να καίγεται μέχρι θανάτου, υπάρχει μια συγγένεια αίματος που παραμένει πολύ δυνατή”.

Η ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς έχει διορίσει μια τριμελή επιτροπή από Υπουργούς τους οποίους επιβλέπει ομάδα ελεγκτών, να διαχειριστούν τη βοήθεια για τις πληγείσες περιοχές. Συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που συγκέντρωσε η διασπορά.

Ο κ. Παπαστεργιάδης ενημέρωσε πως έχει ως στόχο να ταξιδέψει στην Αθήνα, με τις επιταγές στην τσέπη του, τον Σεπτέμβριο. Οι Ελληνοαυστραλοί, όπως είπε, θέλουν να δουν τουλάχιστον μέρος των χρημάτων τους να καταλήγουν στην Πανελληνική Ένωση Πυροσβεστών -μια ομάδα εθελοντών που στερείται ακόμα και των βασικών.

Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα